Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Viikon vinkit 2016

10.5.2016 11.21

Punk ja Kotus, ikätovereita

Kotimaisten kielten keskus viettää 40-vuotisjuhlavuottaan.

Kotimaisten kielten tutkimuskeskus aloitti toimintansa 1. maaliskuuta 1976. Kotus syntyi yhdistämällä useita suomen ja sen sukukielten sekä ruotsin kielen alalla toimivia organisaatioita ja hankkeita. Virallinen nimi vaihtui Kotimaisten kielten keskukseksi 2012. 

Metsonkotus Siidan ulkonäyttelyssä. Kuva: Vesa Heikkinen.
Kotus on Kotimaisten kielten keskuksen lyhenne. Murteissa sana voi tarkoittaa esimerkiksi tilapäistä asumusta. Kuva on saamelaismuseo Siidan näyttelystä.

Kotus sijaitsi alkujaan eri paikoissa: Helsingin yliopiston päärakennuksessa (Fabianinkatu 33), Fabianinkatu 7:ssä ja Liisankatu 16:ssa. Vuonna 1988 Kotuksen toiminnot muuttivat Sörnäisten rantatie 25:een. Vuonna 2008 Kotus muutti Vuorikatu 24:ään.

Alkuvuodesta 2016 Kotus muutti Kaisaniemestä Hakaniemeen. Osoitteeksi tuli Hakaniemenranta 6.

Vuonna 1976 tapahtui muutakin. Suomen pankki esitteli uuden sadan markan setelin. Lapun patruunatehdas räjähti. Viking 2 laskeutui Marsin Utopia Planitiaan. Microsoft-niminen pikkuyhtiö rekisteröitiin New Mexicossa. Vuonna 1976 syntyi myös punk.


Kielitoimiston sanakirjan artikkelit kotus ja punk:

kotus39 murt. tilapäinen maja tm. rakennelma.

punk5 eräs rockmusiikin tyyli; myös siihen liittyvästä (nuoriso)muodista, jolle on ominaista protestimieli ja estottomuus.

Kotuksen historiaa
Wikipedia: 1976

Kielitoimiston sanakirja


Palaa otsikoihin