Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Viikon vinkit 2016

19.5.2016 9.55

Paljon tietoa genreistä

Kotuksessa on tehty monenlaisia tekstilajitutkimuksia.

Kotimaisten kielten keskuksessa on perehdytty monin tavoin kielenkäytön ja tekstien lajeihin eli genreihin. Kotuksen asiantuntijat ovat julkaisseet useita puhuttua kieltä, kirjoitettuja tekstejä ja tekstilajeja käsitteleviä teoksia.

Näistä teoksista on tietoa verkkosivuillamme. Verkossa on julkaistu myös laaja Genreanalyysi: tekstilajitutkimuksen käytäntöä -teos. Sen alkusanoissa kiteytetään tähän tapaan, mistä genreissä on kyse:

Olemme genren uhreja. Tähän tapaan vitsailivat erään rockyhtyeen jäsenet, kun miehiltä kysyttiin, miksi heidän uudessa videossaan on vähäpukeisia naisia.

Rokkareiden lohkaisuun kiteytyy jotain olennaista genreistä eli tekstilajeista: lajit ohjaavat sitä, miten toimimme erilaisissa tilanteissa ja miten tulkitsemme toistemme kielellistä ja muuta käyttäytymistä. Toisaalta muutamme genrejä jatkuvasti omilla teoillamme. Elämme jokapäiväistä elämäämme erilaisten lajien keskellä, ja nämä lajit elävät meissä.

Kotuksen genrejulkaisujen esittelysivut
Genreanalyysi: tekstilajitutkimuksen käytäntöä (esittelysivu)
Genreanalyysi: tekstilajitutkimuksen käytäntöä (julkaisu)


Tekstien arki
Vuonna 2005 ilmestyneen Tekstien arki -kirjan kansi. Kannen on tehnyt Aimo Katajamäki.


Palaa otsikoihin