Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Viikon vinkit 2016

3.3.2016 12.14

Naisen nimi

Kansainvälisen naistenpäivän aikoihin on paikallaan miettiä nainen-sanaa.

Substantiivi nainen on todennäköisesti johdettu samasta kantasanasta kuin verbi naida. Etymologisen sanakirjan eli Suomen sanojen alkuperä -teoksen mukaan sekä naida että nainen saattavat olla uralilaisen naaras-sanaperheen jäseniä.

Etymologisten sanakirjojen esittely

Punainen ruusu. Kuva: Vesa Heikkinen, Kotus.

Sukupuoliin liittyvistä sanoista käydään aika ajoin kiivastakin keskustelua. Teemaa on käsitelty taajaan myös Kotuksen julkaisuissa. Tässä muutamia poimintoja Kielikellon arkistosta:

Nais-alkuisia sanoja käytetään usein ilmaisemaan lähinnä asenteita ja ennakkoluuloja. Olennaisiakin yhteyksiä on: suhtautumisesta naispappeihin joudutaan puhumaan edelleen paljon, eri maiden ensimmäisestä naispresidentistä kirjoitetaan vielä ehkä kauankin, naisjohtajien ja miesjohtajien ominaisuuksia vertaillaan ja naispiispaa odotellaan. Mies ja nainen sanakirjassa (Kielikello 4/2007)

Sanakirja-aineiston mukaan naisia ja miehiä kuvataan Etelä-Pohjanmaan murteessa selvästi eri sanoin. Molempiin kuitenkin viitataan perhesuhteiden ja ulkonäön kautta. Naista nimetään myös käytöstä korostaen: piekinä ’hienosteleva nuori nainen’, tipernakkeli ’liukasliikkeinen nainen’. Murresanakirjojen naiset ja miehet (Kielikello 3/2007)

Sanalla ihminen on murteissa luonnollisesti sama merkitys kuin yleiskielessä, mutta sen lisäksi sillä on muunkinlaista käyttöä. Suomen murteiden sanakirjan ihminen-artikkeli tuntee mm. merkityksen ’nainen, vaimo’. Jämsästä on esimerkki kum min olil lapsekkaana (= lapsena) niin siinä (mökissä) ol semmonen Santer-niminen mies ja Eliina-nimine ihmine. Murteet ja mennyt maailma (Kielikello 2/1996)

’Äidin’ merkityksestä ’isoäidin’ merkitykseen ovat siirtyneet eukko, nanna, nenna, mamma ja laajalevikkinen muori, joka on peräisin ruotsin mor-sanasta. Äijät ja ämmät, vaarit ja muorit. Isovanhempien nimitykset suomen murteissa (Kielikello 3/1989)

Kansainvälisen naistenpäivän teemana 8.3.2016 on sukupuolten tasa-arvon saavuttaminen vuoteen 2030 mennessä. Tämän tavoitteen ovat hyväksyneet kaikki Yhdistyneiden kansakuntien jäsenvaltiot yhdessä.

Kansainvälinen naistenpäivä (YK:n tasa-arvojärjestö UN Women)


Palaa otsikoihin