Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Viikon vinkit 2016

20.10.2016 15.13

Kielellä saa ja pitää leikitellä

Kotuksessa on pureuduttu myös kielen kepeämpiin puoliin.

Sanaleikkejä ja luovaa kielenkäyttöä voi tarkastella myös vakavissaan. Joskus taas on vain hyvä nauraa ja nauttia kielestä. Kotuksen verkkopalveluissa on monia tekstejä, joissa käsitellään kielellä leikittelyä ja elävää kieltä.

Urho Kaleva Kekkosesta saa väännettyä keuhkokalvorakenteen. Heikki Hurtta kirjoittaa Kielikellon numerossa 2/2004 klassisista kielipeleistä.

Anagrammi, palindromi ja sananmuunnos

Mitä yhteistä on toimittajilla, kääntäjillä ja kaikilla muilla? Kaikki leikkivät kielellä! Minna Pyhälahti kertoo havainnoistaan Kotus-blogissa.

Kieli on terve, kun sillä leikitään!

Leikillinen vääntely elävöittää tekstiä kuin tekstiä. Tarja Heinonen pureutuu liioitteluun ja muunteluun Kielikellon numerossa 2/2013.

Tsunami vesilasissa – leikittelyä sanonnoilla

Kevättä hinnoissa! Puujalkavitsit kukoistavat mainoslauseissa, kirjoittaa Ulla Onkamo Kotus-blogissa.

Sitten leikitellään sloganeilla

Vaikka asia on vakava, tiedotteen ei ole pakko olla. Eero Voutilainen esittelee Kotus-blogissa kieleltään eläväistä poliisitiedotetta.

Hauskaa ja hämärää

Virkakieltä voi tutkia ja selkeyttää, mutta sille voi myös nauraa. Kotuksen sivuille on koottu herkullista virkakielivinoilua.

Virkakielihuumoria

Hymynaama hiekassa. Kuva: Risto Uusikoski, Kotus.
Hymiöttääkö?

Palaa otsikoihin