Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Viikon vinkit 2016

15.1.2016 13.23

Hossan kansallispuisto ja Julma-Ölkky

Nimien alkuperä on luonnossa.

Puolukka. Kuva: Ulla Onkamo, Kotus.

Torstaina 14. tammikuuta 2016 julkistettiin, että Suomen satavuotisjuhlan kunniaksi perustetaan uusi Hossan kansallispuisto. Osa puistosta on Suomussalmen, osa Kuusamon alueella. Toiseksi kilpailussa jäi Kirkkonummen Porkkala, jonne perustetaan luonnonsuojelualue.

Nimen Hossa alkuperästä kerrotaan Suomalaisessa paikannimikirjassa (2007). Hossa-niminen kylä ja retkeilyalue sijaitsevat Hossanjärven ympärillä. Järven pohjoispuolella on Huosiusjärvi ja järvien välissä Huosiharju. Nimipari on kiintoisa, sillä nimissä on kangaskortetta tai kortetta merkitsevä sana; Hossassa saamelaisperäisenä (hoašša) ja Huosiuksessa kainuulais-vienalaisena (huosie).

Hossassa näkyvät jääkauden jäljet: alueella on paljon harjuja, suppakuoppia ja suppalampia. Nykyisen retkeilyalueen ja tulevan kansallispuiston nähtävyyksiä ovat muun muassa Värikallion kivikautiset kalliomaalaukset ja Kuusamossa sijaitseva komea kanjonijärvi Julma-Ölkky.  Julman-Ölkyn lisäksi samalla seudulla on useita Ölkky-, Ölleri- ja Öllöri-nimisiä karuja lampia ja järviä. Suomalaisen paikannimikirjan mukaan nimet kuvaavat tummaa vettä. Vesi öllöttää mustana, koska järvien korkeat rannat estävät tuulen. Vesi ei pääse liikkumaan.

Kansallispuistojen ja luonnonsuojelualueiden nimissä vain ensimmäinen osa kirjoitetaan isolla alkukirjaimella, jos muut osat eivät ole erisnimiä: Koloveden kansallispuisto, Tammisaaren saariston kansallispuisto, Espoonlahden luonnonsuojelualue.


Palaa otsikoihin