Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

rss Viikon vinkit 2015

15.4.2015 14.42

Miten taipuu sukunimi Rõivas?

Viron pääministeri on Taavi Rõivas. Sukunimeä voidaan taivuttaa joko Rõivasin tai Rõivaksen.


Vironkielistä sukunimeä Rõivas voidaan taivuttaa sitaattilainana kuten muitakin vieraskielisiä nimiä. Konsonanttiloppuisiin nimiin pääte lisätään sidevokaalin i avulla, siis Rõivasin : Rõivasia : Rõivasille.

Mitä tutummaksi s-loppuinen nimi koetaan, sitä helpommin se kuitenkin mukautuu suomen kielen -ks-taivutukseen. Niinpä luonteva on myös taivutus Rõivaksen : Rõivasta : Rõivakselle, jolle mallia antaa suomenkielinen sukunimi Roivas : Roivaksen. Pelkästään ks:llisinä sitä paitsi taipuvat sellaiset vironkieliset nimet, jotka ovat kokonaan suomen kielen sanojen mukaisia (Ilves : Ilveksen) tai jotka ovat tulleet Suomessa tutuiksi jo aikana, jolloin yleensä suosittiin virolaisnimien suomeen mukauttamista (Kallas : Kallaksen).

Suomen kielen lautakunnan suosituksen mukaan viroa osaavien on edelleen mahdollista taivuttaa viron nimiä sitaattiperiaatteesta poikkeavalla, suomen mukaisella tavalla. Tämä koskee lähinnä nimiä, joihin sisältyy sellainen vironkielinen sana, jolle on tunnistettavissa suomenkielinen vastine. Esimerkiksi nimiä Kruusimägi ja Rand voi viroa osaava taivuttaa kuten suomen kielen sanoja mäki ja ranta, siis Kruusimäen ja Rannan.

Sen sijaan sukunimeä Rõivas, joka virossa taipuu genetiivissä Rõivase, ei ole syytä julkisessa viestinnässä taivuttaa suomessa muodossa Rõivasen. Tällainen genetiivimuoto on samanlainen kuin suomen nen-loppuisilla sukunimillä (Roivanen : Roivasen) ja ohjaa siis virheellisesti ajattelemaan, että nimen perusmuoto olisi Rõivanen.

Lisätietoa vironkielisten nimien taivuttamisesta suomen kielessä (Kielitoimiston ohjepankki)


Palaa otsikoihin