Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

rss Viikon vinkit 2015

12.2.2015 13.24

Texasin kirjoitusasu

Vieraskielisistä paikannimistä käytetään lähtökielten mukaisia kirjoitusasuja paitsi silloin kun nimestä on olemassa sellainen asu, joka on mukautunut suomen kieleen ja jota on totuttu käyttämään kauan.

Tällaisia yleisesti omaksuttuja, vakiintuneita sovinnaisnimiä eli eksonyymejä ovat esimerkiksi Tukholma, Kööpenhamina, Ranska ja Itävalta.

Vanhoja eksonyymejä käytetään siis edelleen, mutta YK:n paikannimikonferenssien ohjeistusten mukaisesti  uusien muodostamista on pyrittävä välttämään. Eksonyymejä voidaan myös harkiten jättää pois käytöstä, jos nimen kirjoitusasu on lähellä lähtökielen kirjoitusasua. Paikannimiä, joissa on palattu lähtökieliseen kirjoitusasuun, ovat mm. Teksas >Texas, Upsala > Uppsala ja Skoone > Skåne.

Palaa otsikoihinKyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely 2017 / Kundundersökning 2017

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången