Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

rss Viikon vinkit 2015

27.5.2015 13.16

Saamenmaa

Saamenmaa on yksi Turun kirjamessujen pääteemoista 2.–4.10.2015.


Saamenmaa (pohjoissaameksi Sámeeana(n), inarinsaameksi Sämieennâm ja koltansaameksi  Sää´mjânnam) tarkoittaa saamelaisten asuttamaa aluetta Suomessa tai koko Fennoskandiassa. Nimi on omaksuttu 1900-luvun loppupuolella ja se tulee Lapin saamenkielisestä nimestä.

Käytettyjä ilmauksia ovat myös Saamelaisasiain komitean mietinnön (1952) termi saamelaisalue, myöhemmin saamelaislain Saamelaisten kotiseutualue. Molemmat tarkoittavat saamelaisten yhtenäisesti asuttamaa aluetta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kunnissa sekä Sodankylän Lapin paliskunnassa. (Samuli Aikio; Suomalainen paikannimikirja 2007.)

Saamen kielten asiantuntijoiden mukaan Saamenmaassa on pohjoisessa tavallisesti käytetty taivutusmuoto. Samaa taivutustapaa voi hyvin käyttää suomen kielessä muuallakin, siis Saamenmaassa : Saamenmaasta : Saamenmaahan.

Tunturit. Kuva: Vesa Heikkinen, Kotus.
Saamenmaan tuntureita. Kuva: Vesa Heikkinen, Kotus.


Palaa otsikoihinKyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely 2017 / Kundundersökning 2017

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången