Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

rss Viikon vinkit 2015

21.5.2015 15.04

Puolueiden nimien kirjoittaminen

Rekisteröityjä puolueita on kymmenen. Miten puolueiden nimet kirjoitetaan? Miten ne lyhennetään?


Puolueiden viralliset nimet kirjoitetaan isolla kirjaimella ja puoluerekisteriin merkityn kirjoitustavan mukaisesti. Usein mediassa kuitenkin käytetään puolueen lyhyempää, epävirallista nimeä, ja tämä nimi aloitetaan pienellä alkukirjaimella. Esimerkiksi Kansallinen Kokoomus ja Suomen keskusta ovat puolueiden virallisia nimiä, mutta nimistä käytetään usein epävirallisia pienellä kirjoitettuja muotoja kokoomus ja keskusta.

Puolueiden nimistä muodostetaan usein lyhenteitä. Koska tällainen lyhenne viittaa aina viralliseen nimeen, nimilyhenne kirjoitetaan isolla alkukirjaimella (Vas., Vihr.).  Kannattaa muistaa, että jos lyhenne luetaan kirjain kerrallaan, sen loppuun ei tarvitse merkitä pistettä (SDP, RKP). Perussuomalaiset-puolueesta voidaan lyhenteen PS lisäksi käyttää myös pidempää lyhennettä Peruss., jolloin lyhenteen loppuun merkitään piste.

Nimilyhenteen lisäksi on mahdollista muodostaa myös puolueen jäsenyyttä tarkoittava lyhenne. Esimerkiksi kansanedustajan tai ehdokkaan nimen jäljessä käytetään usein sulkeissa jäsenyyden ilmaisevaa lyhennettä. Tässä tapauksessa lyhenne kirjoitetaan aina pienellä: kd., sd. tai vihr

Eduskuntatalo. Kuva: Kuva-Plugi.

Tarkemmat ohjeet ja esimerkkejä puolueiden nimien kirjoittamisesta Kielitoimiston ohjepankissa


Palaa otsikoihinKyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely 2017 / Kundundersökning 2017

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången