Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

rss Viikon vinkit 2015

18.6.2015 9.46

Prinssi Nicolas

Ruotsin prinsessa Madeleine sai toisen lapsensa 15. kesäkuuta 2015. Uuden prinssin nimi on Nicolas Paul Gustaf, ja hänen arvonimensä on Ångermanlandin herttua.

Prinssin kutsumanimi Nicolas on käytössä myös Suomessa ja meille tuttu, joten sitä on luontevaa taivuttaa -ks-vartaloisena, siis Nicolas : Nicolaksen : Nicolasta. Nimeä on mahdollista taivuttaa myös vieraskielisten nimien tavoin sidevokaalin avulla, siis Nicolas : Nicolasin : Nicolasia.

Ångermanland on yksi Ruotsin maakunnista. Suurimmasta osasta maakuntia käytetään niiden ruotsinkielisiä nimiä. On kuitenkin kahdeksan maakuntaa, joista käytetään suomen kieleen mukautuneita nimiä eli eksonyymejä.  Ne ovat Öölanti, Gotlanti, Uplanti, Itä-Götanmaa, Länsi-Götanmaa, Värmlanti, Taalainmaa ja (Ruotsin) Lappi. Prinsessa Madeleinen esikoisen prinsessa Leonore Lilian Marian arvonimi kirjoitetaankin Gotlannin herttuatar.

Pieni käsi. Kuva: Ulla Onkamo, Kotus.


Palaa otsikoihin