Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

rss Viikon vinkit 2015

18.6.2015 9.46

Prinssi Nicolas

Ruotsin prinsessa Madeleine sai toisen lapsensa 15. kesäkuuta 2015. Uuden prinssin nimi on Nicolas Paul Gustaf, ja hänen arvonimensä on Ångermanlandin herttua.

Prinssin kutsumanimi Nicolas on käytössä myös Suomessa ja meille tuttu, joten sitä on luontevaa taivuttaa -ks-vartaloisena, siis Nicolas : Nicolaksen : Nicolasta. Nimeä on mahdollista taivuttaa myös vieraskielisten nimien tavoin sidevokaalin avulla, siis Nicolas : Nicolasin : Nicolasia.

Ångermanland on yksi Ruotsin maakunnista. Suurimmasta osasta maakuntia käytetään niiden ruotsinkielisiä nimiä. On kuitenkin kahdeksan maakuntaa, joista käytetään suomen kieleen mukautuneita nimiä eli eksonyymejä.  Ne ovat Öölanti, Gotlanti, Uplanti, Itä-Götanmaa, Länsi-Götanmaa, Värmlanti, Taalainmaa ja (Ruotsin) Lappi. Prinsessa Madeleinen esikoisen prinsessa Leonore Lilian Marian arvonimi kirjoitetaankin Gotlannin herttuatar.

Pieni käsi. Kuva: Ulla Onkamo, Kotus.


Palaa otsikoihinKyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely / Kundundersökning 2018

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången