Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

rss Viikon vinkit 2015

5.5.2015 14.38

Prinsessa Charlotte

Kensingtonin palatsi on ilmoittanut, että 2.5.2015 syntyneen prinsessan nimeksi tulee Charlotte Elizabeth Diana.

Prinsessan virallinen titteli on hänen kuninkaallinen korkeutensa Cambridgen prinsessa Charlotte (Her Royal Highness Princess Charlotte of Cambridge).

Kruununprinssi Williamin ja hänen puolisonsa Catherinen tyttären nimi on perinteinen. Ensimmäinen etunimi Charlotte esiintyy kummankin vanhemman suvussa. 1700-luvulla hallinneen Yrjö III:n vaimo oli nimeltään Charlotte, ja nimi on myös yksi Catherinen siskon Philippa Middletonin etunimistä. Lisäksi nimi viittaa pikkuprinsessan isoisään, kuningas Charlesiin.

Keskimmäinen etunimi Elizabeth on kunnianosoitus 89-vuotiaalle kuningatar Elisabet II:lle. Diana puolestaan viittaa Walesin prinsessaan, prinsessa Charlotten edesmenneeseen isoäitiin.

Charlotte äännetään englantilaisittain [ˈʃɑːlət] eli nimen viimeinen kirjain e on mykkä. Jos nimen haluaa ääntää alkuperäiskielen mukaan, on taivutetussa muodossa sijapäätteen edessä sidevokaali i: [ˈʃɑːlətin] ja [ˈʃɑːlətille]. Nimen voi ääntää myös suomalaisittain [ʃɑrlotte] ja taivutettuna [ʃɑrlotten] tai [ʃɑrloten]. Vastaavasti kirjoitetun nimen kaksi t-kirjainta voivat taivutettaessa joko säilyä (Charlotten) tai mukautua suomen taivutukseen (Charloten).

Kirsikka. Kuva: Ulla Onkamo, Kotus.


Palaa otsikoihin