Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Venäjän talviolympialaisten paikat

Vuoden 2014 talviolympialaiset järjestetään 7.–23. helmikuuta Venäjällä. Kilpailut järjestetään kahdessa paikassa: Mustanmeren rannikolla sijaitsevassa Sotšissa ja vuoristossa sijaitsevassa Krasnaja Poljanassa.

Suomen kielessä käytetään venäjän kyrillisistä kirjaimista kansallista latinaistamisjärjestelmää, jonka mukaan nimet kirjoitetaan Sotši ja Krasnaja Poljana. Näitä nimen asuja suositetaan käytettäväksi suomenkielisissä viestimissä.

Silloin kun venäläiset nimet välittyvät jonkin toisen kielen kautta, nimen alkuperäistä kirjoitusasua ei ole aina helppo päätellä. Venäjän kielen translitterointikaava löytyy Kotuksen verkkosivuilta. Luetteloon (pdf) on koottu suomen, englannin ja venäjän sekä YK:n hyväksymän kansainvälisen latinaistuksen kirjaimittaiset erot, joista esitetään muutamia esimerkkejä.

Venäjä isännöi talviolympialaisia ensimmäistä kertaa. Vuoden 1980 kesäolympialaiset järjestettiin Moskovassa, silloisessa Neuvostoliitossa.


Kielivinkki on julkaistu vuonna 2013.