Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Venäjän Lugajoki on Laukaanjoki

Lugajoki (Луга) itäisellä Inkerinmaalla virtaa inkerikkojen ja vatjalaisten perinteisten asuinalueiden läpi Itämereen. Joen venäjänkielinen nimi ei ole alkuperäinen vaan nimen tausta on itämerensuomalaisissa kielissä. Nimittäin kun Inkerin alue muinoin siirtyi Ruotsin alaisuudesta venäläisten hallintaan, myös joen nimi muuttui venäjän kieleen sopivaksi Luga-nimeksi. Sen sijaan inkeriläisten keskuudessa joki tunnettiin nimillä Lauas, Laukaa ja Laukaanjoki; Laukaanjoki-nimi esiintyy myös vanhoissa kartoissa, mm. Inkerinmaan asutus- ja nimistökartassa vuodelta 1929.

Vatjaksi nimi on Laugaz ja viroksi Lauga. Joen alajuoksulla oleva Ust-Lugan (Усть-Луга) taajama tunnetaan meillä vanhastaan vastaavasti nimellä Laukaansuu samannimisen inkerinsuomalaistenkin asuttaman kylän nimen mukaan.

Suomessa voidaan nykyäänkin käyttää joesta puhuttaessa vanhaa sovinnaisnimeä Laukaanjoki ja taajamasta nimeä Laukaansuu.


Nimivinkki on julkaistu vuonna 2012.


Kyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely 2017 / Kundundersökning 2017

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången