Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Van Rompuy

Eurooppa-neuvoston ensimmäisen pysyvän puheenjohtajan, belgialaisen Herman Van Rompuyn sukunimen kirjoitusasu ja ääntäminen ovat herättäneet kysymyksiä. Tavallisestihan sukunimen edessä esiintyvät etuliitteet, kuten af, av, de, van ja von, kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella. Alankomaisissa ja belgialaisissa sukunimissä on kuitenkin sekä van- että Van-alkuisia nimiä. Iso- tai pienikirjaimisuutta ei voi suoraan päätellä mistään, sillä molempia on. Kunkin alankomaalaisen ja belgialaisen henkilön nimi täytyy siis tarkistaa erikseen.

Tässä tapauksessa sukunimi kirjoitetaan Van Rompuy. Se esiintyy tässä muodossa hollanninkielisissä teksteissä myös lauseen keskellä. Isokirjaimiset Van-liitteet katsotaan yleensä myös sukunimeen kuuluviksi, joten ne aakkostetaankin sen mukaisesti: Van Rompuy, Herman – ei siis Rompuy, Herman Van. Belgialaisen flaamipoliitikon nimi äännetään [herman van rompöi].


Nimivinkki on julkaistu vuonna 2011.


Kyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely 2017 / Kundundersökning 2017

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången