Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Uuden paavin nimi

13.3.2013 katoliselle kirkolle valittu ylin hengellinen johtaja ja Vatikaanivaltion päämies käyttää paavina nimeä Franciscus. Nimi on syntynyt vasta keskiajalla ja ääntyy siksi myöhäislatinan mukaisesti [franˈsiskus]. Nimestä on lukuisia variantteja eri kielissä, kuten italiassa Francesco, saksassa Franziskus, ranskassa François, englannissa Francis ja ruotsissa Franciskus.

Paavi on valinnut nimensä fransiskaaniveljestön perustajan Franciscus Assisilaisen (1181/1182–1226) mukaan. Suomenkielisissä tietosanakirjoissa tämän pyhimyksen nimi on kirjoitettu 1910-luvulta alkaen edellä mainitulla tavalla, mutta suomessa se äännetään yleisesti [ˈfransiskus], ensimmäistä tavua painottaen. Näin voi suomen kielessä ääntää myös uuden paavin nimen.  Nimeä taivutetaan Franciscus : Franciscuksen.

Paaviksi valittu argentiinalainen Buenos Airesin arkkipiispa Jorge Mario Bergoglio on siis virallisesti paavi Franciscus I. Vatikaanin ilmoituksen mukaan uuden paavin nimeen ei kuitenkaan liitetä järjestysnumeroa ennen kuin on olemassa Franciscus II.


Nimivinkki on julkaistu vuonna 2013.