Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Tanskan prinsessan nimi

Tanskan kruununprinsessa Maryn ja kruununprinssi Fredrikin 14.4.2011 kastetun pikkuprinsessan saamat etunimet Josephine Sophia Ivalo Mathilda ovat herättäneet kysymyksen, onko nimen Ivalo taustalla suomalainen paikannimi Ivalo. Yhtäläisyydestä huolimatta kyseessä on kuitenkin Grönlannista Thulen alueelta lähtöisin oleva grönlanninkielinen naisen etunimi, jonka merkitys on 'jänne; suonilanka', kuvaannollisesti myös 'jänteikäs, elinvoimainen'. Suonilanka on jänteestä valmistettua lankaa, jolla on ommeltu mm. nahkavaatteita.

Ivalo kuuluu suureen ryhmään grönlanninkielisiä nimiä, jotka liittyvät elinkeinoihin ja kotitalouteen. Se on ilmeisesti alkujaan ns. toivenimi: hyvän terveyden lisäksi on selviytymisen kannalta on ollut tärkeää, että on osannut esim. kalastaa, metsästää, rakentaa tai ommella. Tanskassa etunimen Ivalo on saanut 53 tyttöä vuonna 2010 ja tänä vuonna myös jo 53 tyttöä.


Nimivinkki on julkaistu vuonna 2011.


Kyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely 2017 / Kundundersökning 2017

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången