Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Jalkapallon MM-kilpailut 2010

Etelä-Afrikassa järjestettiin kesäkuussa 2010 jalkapallon maailmanmestaruuskilpailut, joiden uutisoinnissa käytettiin sekä perinteisiä paikannimiä että kisapaikkojen ja -rakennusten nimiä.

YK:n paikannimisuositusten mukaan perinteisiä paikannimiä ei enää käännetä. Vanhoja sovinnaisnimiä voi silti käyttää edelleen, kuten Kapkaupunki (afrikaansiksi Kaapstad, englanniksi Cape Town). Muista kisakaupunkien nimistä on suomen kielessä hyvä käyttää maan vakiintuneita omakielisiä asuja: Durban, Johannesburg, Bloemfontein, Nelspruit, Polokwane, Rustenburg, Pretoria ja Port Elizabeth.

Myös kisapaikkojen ja -rakennusten nimistä käytetään omakielisiä kirjoitusasuja, esimerkiksi Green Point Stadium ja Mbombela Stadium. Kun ensin on mainittu nimen alkukielinen asu, esimerkiksi Free State Stadion, voi myöhemmin puhua tai kirjoittaa viitaten paikkaan esimerkiksi selittävällä yleissanalla (jalkapallo)stadion.


Nimivinkki on julkaistu vuonna 2010.