Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Jalkapallon MM-kilpailut 2010

Etelä-Afrikassa järjestettiin kesäkuussa 2010 jalkapallon maailmanmestaruuskilpailut, joiden uutisoinnissa käytettiin sekä perinteisiä paikannimiä että kisapaikkojen ja -rakennusten nimiä.

YK:n paikannimisuositusten mukaan perinteisiä paikannimiä ei enää käännetä. Vanhoja sovinnaisnimiä voi silti käyttää edelleen, kuten Kapkaupunki (afrikaansiksi Kaapstad, englanniksi Cape Town). Muista kisakaupunkien nimistä on suomen kielessä hyvä käyttää maan vakiintuneita omakielisiä asuja: Durban, Johannesburg, Bloemfontein, Nelspruit, Polokwane, Rustenburg, Pretoria ja Port Elizabeth.

Myös kisapaikkojen ja -rakennusten nimistä käytetään omakielisiä kirjoitusasuja, esimerkiksi Green Point Stadium ja Mbombela Stadium. Kun ensin on mainittu nimen alkukielinen asu, esimerkiksi Free State Stadion, voi myöhemmin puhua tai kirjoittaa viitaten paikkaan esimerkiksi selittävällä yleissanalla (jalkapallo)stadion.


Nimivinkki on julkaistu vuonna 2010.Kyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely 2017 / Kundundersökning 2017

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången