Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Adjektiivialkuiset paikannimet

Adjektiivialkuisten paikannimien taivutuksen yleissääntö on, että nimet taipuvat niin kuin niitä sijaintipaikkakunnalla on totuttu taivuttamaan. Sama nimi saattaa eri puolilla Suomea taipua eri tavoin.

Nimiä on yleensä taivutettu siten, että yhdysnimen molemmat osat ovat mukautuneet samaan taivutukseen, esimerkiksi Isossakyrössä, Isolla-Syötteellä, Uudessakaupungissa, Uudessakaarlepyyssä. Tätä taivutustapaa on hyvä edelleen noudattaa. On kuitenkin olemassa nimiä, joiden alun adjektiivia ei ole vanhastaan taivutettu, esimerkiksi Kaunissaaressa, Kylmäkoskella, Valkeakoskella.

Myös ulkomaisia adjektiivialkuisia suomen kielessä vakiintuneita käännösnimiä taivutetaan mukauttaen, kuten Ison-Britannian, Mustallemerelle, Uuteen-Seelantiin.


Nimivinkki on julkaistu vuonna 2009.


Kyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely 2017 / Kundundersökning 2017

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången