Kotimaisten kielten keskus

Tervehdys Kielitoimistosta!

Suunnitellaanko työpaikallasi kirjepohjien tai päätösfraasien uudistamista? Kielitoimisto antaa vinkkejä, kuinka teksteistä saa selkeitä ja sävyltään sellaisia, että niitä lukee mielellään. Kannattaa ottaa yhteyttä Kielitoimiston koulutukseen hyvissä ajoin.
Lue lisää

Eksonyymit. Kuva: Kotuksen arkisto.Brasilia vai Brazil?

Suomenkielisistä ulkomaiden paikannimistä ja niiden vieraskielisistä vastineista on nyt kätevä ja kattava verkkoversio Eksonyymit. Julkaisussa on runsaat  2 000 vakiintunutta paikannimeä, jotka kirjoitetaan suomen kielessä toisin kuin paikalliskielessä, kuten vaikkapa Berliini (saksaksi Berlin). Monipuoliset hakuominaisuudet tarjoavat apua erilaisiin tilanteisiin.
Lue lisää 

Nimien viemää

Kotuksen nimistöasiantuntijat kirjoittavat Nimien viemää -blogissa erisnimien kiehtovasta maailmasta. Aiheina ovat niin henkilönimet, paikannimet kuin viranomaisten nimet. Ensimmäisessä blogitekstissä pohditaan puoluejohtajien etunimien alkuperää.
Lue lisää


Kevät keikkuen tulevi

Kotuksen erityisasiantuntijat Kirsti Aapala ja Klaas Ruppel kertovat kevääseen liittyvien sanojen alkuperästä, kuten toukokuusta, rospuutosta ja tulppaanista.
Lue lisää

Kapulat kielestä -blogin kansikuva. Kuva: Sonja Holopainen, Kotus.

Kapulat pois kielestä!

Kotuksessa on käynnistynyt vuoden 2019 alusta kolmivuotinen hanke, jonka aikana tuotetaan virkakielen verkko-opiskelumateriaalia kaikkien vapaasti saataville. Pääasiallisena kohderyhmänä ovat valtion ja kuntien työntekijät. Kapulat kielestä -blogi kertoo hankkeen kuulumisista ja seuraa sen etenemistä.
Lue lisää


Selkokielen toimenpideohjelma julkaistu

Selkokielen neuvottelukunta on laatinut toimenpideohjelman vuosiksi 2019–2022. Sen tavoitteena on edistää selkokieltä tarvitsevien ihmisten yhdenvertaisuutta sekä kehittää selkokielistä mediaa ja selkokirjallisuutta Suomessa.

Erityisesti halutaan vaikuttaa lainsäädännön avulla siihen, että kielellisesti syrjäytymisvaarassa olevilla ihmisillä on oikeus toimia ja saada tietoa ymmärrettävässä muodossa.
Lue lisää

Nimien viemää -blogin kansikuva. Kuva: Sonja Holopainen, Kotus.
Kevään ensi krookuksia. Kuva: Riitta Korhonen, Kotus.

Kevätterveisin

Sari Vaula
Kotimaisten kielten keskus (Kotus)
puh. 0295 333 200
kurssit(at)kotus.fi

Lähde: Kielitoimiston uutiskirjeen postilista
Kuvat: Kotuksen kuva-arkisto, Riitta Korhonen

Jos et saa vielä uutiskirjettä sähköpostiisi, voit tilata sen tästä.
Voit tilata tai perua uutiskirjeen myös täältä: kurssit(at)kotus.fi.

Kotimaisten kielten keskus
www.kotus.fi
Hakaniemenranta 6, 00530 Helsinki    Puh. 0295 333 200   
Löydät Kotuksen myös Twitteristä!