Kotimaisten kielten keskus

Terveiset Kielitoimistosta!    

Vielä ehdit ilmoittautua syksyn kursseillemme alehinnoin: juhannukseen mennessä ilmoittautuneet saavat 20 prosentin alennuksen. Syksyn uutuuskurssi on verkkokyselyjen tekijöille suunnattu Kyselyiden kieli (10.11.). Kurssilla paneudutaan siihen, millaisia kysymyksiä kannattaa tehdä, jotta vastaukset olisivat luotettavia ja niiden tulkinta helppoa. Muita syksyn kursseja ovat Tekstit toimiviksi, Kielenhuoltoa kielenhuoltajille ja Kielenhuollon kesäpäivät.


Osallistu yleiskielen seurantatalkoisiin!

Lukiko lehdessä ”hän teki sen erillä tavalla” tai ”heidän ongelma”? Joskus kirjakielinen teksti yllättää lukijansa. Kielitoimistossa seurataan, miten kielenkäyttö kehittyy, jotta kielioppaita ja sanakirjoja voidaan tehdä ja päivittää. Lähetä Kielitoimistoon havaintosi, jos olet kiinnittänyt huomiotasi johonkin kielenpiirteeseen yleiskieliseksi tarkoitetussa yhteydessä.
Lue asiasta lisää.


Mikä kielessä askarrutti 80-luvulla?

Matkapuhelin, kenkäpuhelin vai kännykkä? Entä miten kirjoittaa CD ja ATK? 80-luvun Suomessa oli käynnissä laitteiden vallankumous, mikä heijastui myös Kielitoimiston puhelinneuvontaan. Ylen radio-ohjelma Aristoteleen kantapää tarjoaa kuulokuvia kielineuvonnan menneiltä vuosikymmeniltä. Ilmestyneet viisi osaa ovat kuunneltavissa Areenasta.


Kirsikka. Kuva: Ulla Onkamo, Kotus.

Kielineuvonnat kiinni heinäkuun

Ajankohtaisissa kieliongelmissa soita neuvontaamme. Suomen kielen neuvonta (0295 333 201) ja nimineuvonta (0295 333 203) palvelevat arkisin kesäkuun loppuun ja kesätauon jälkeen taas elokuussa. Tarkat aukioloajat näet täältä.

Tekstintarkistuspalvelumme toimii läpi kesän. Lue lisää.


Kotipesä. Kuva: Vesa Heikkinen, Kotus.

Evankelisluterilainen tai evankelis-luterilainen

Sana evankelisluterilainen voidaan kirjoittaa myös viivallisena: evankelis-luterilainen. Suomen kielen lautakunta antoi suosituksen toukokuussa.
Lue lisää.


Kieliterveisin

Riitta Hyvärinen
Kielitoimisto, Kotimaisten kielten keskus (Kotus)
puh. 0295 333 200
kurssit(ät-merkki)kotus.fi

Osoitelähde: Kielitoimiston asiakasrekisteri
Kuvat: Kotuksen kuva-arkisto

Jos et saa vielä uutiskirjettä sähköpostiisi, voit tilata sen tästä.
Uutiskirjeen tilauksen voit perua täältä: kurssit(ät-merkki)kotus.fi.


Kotimaisten kielten keskus
www.kotus.fi
Hakaniemenranta 6, 00530 Helsinki    Puh. 0295 333 200   
Löydät Kotuksen myös Twitteristä!