Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Tervehdys Kielitoimistosta!

Kesä- ja lomahuuma on täällä, mutta kannattaa silti jo nyt vilkaista Kotuksen kurssitarjontaa: ennen juhannusta ilmoittautuneet saavat alennuksen syksyn kursseista. Tiedot kurssiohjelmasta ja hinnoista ovat verkkosivuillamme.

Sujuvuutta teksteihin

Kuinka oman tekstin juonen saa kulkemaan luontevasti? Entä miten lauseista ja virkkeistä voisi muokata helpommin luettavia? Sujuvan suomen päivässä 18.9. opetellaan kirjoittamaan havainnollisesti ja mutkattomasti.

Jos kaipaat virkistystä omaan kirjoittamiseesi, kannattaa osallistua Kielenhuollon kesäpäiville 19.–20.11. Kurssilla pääset tekemään monipuolisia harjoituksia ja saat ajantasaisia lähdevinkkejä.

Apua kirjoittamiseen etunimien taivutusluettelosta

Etunimien taivutukset saattavat aiheuttaa kirjoittajalle päänvaivaa. Pitäisikö kirjoittaa Ilonojen vai Ilonoiden, entä Tuomaksen vai Tuomaan? Nyt taivuttamiseen saa viiveettä apua etunimien taivutusluettelosta, jossa ovat mukana kaikki Suomen kansalaisten yleisimmät nimet taivutusmuotoineen.

Käy tutustumassa luetteloon ja lisää se kirjanmerkkeihisi! Muistathan myös aiemmin julkaistun sukunimien taivutusluettelon.

Kotus Twitterissä

Kotus liittyi Twitteriin huhtikuussa Mikael Agricolan päivänä. Twitterissä tiedotamme ajankohtaisista kieli- ja oikeinkirjoitusaiheista, verkkosivujen uusista sisällöistä ja tulevista tapahtumista. Osoite on https://twitter.com/Kotus_tiedotus. Tervetuloa seuraamaan!

Neuvontapuhelimien ja tekstintarkistuksen kesätauko

Kielineuvonnan ja nimineuvonnan puhelinpäivystys on kesätauolla 30.6.–1.8. Tekstintarkistuksen kesätauko on 23.6.–15.8. 

Helatorstai eli pyhä torstai

Toukokuun 29. päivänä vietetään helatorstaita. Helatorstai-nimen taustalla on muinaisruotsin pyhää merkitsevä sana. Peräpohjolassa päivä oli aikanaan jopa niin pyhä, ettei aamulla saanut lähteä ampumaan teeriä tai metsoja, koska lintuonni olisi pilaantunut. Lue lisää helatorstain vietosta ja historiasta.

Sireeni vai syreeni?

Kesällä saadaan nauttia jälleen upeasta kukkaloistosta. Alkukesästä kukkivat muun muassa huumaavasti tuoksuvat syreenit. Tästä öljykasveihin kuuluvasta pensaasta tai puusta voi käyttää kirjoitusasua syreeni tai sireeni – molemmat ovat oikein.

Aurinkoisin kieliterveisin

Laura Niemi

Kielitoimisto, Kotimaisten kielten keskus (Kotus)

koulutuspuh. 0295 333 204

kurssit[ät]kotus.fi

www.kotus.fi/koulutus

Uutiskirjeen voit tilata täältä. Kerrothan myös, ellet halua uutiskirjeitä jatkossa.

Osoitelähde: Kielitoimiston asiakasrekisteri