Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Tervehdys Kielitoimistosta!

Kesä alkaa olla takana ja lomanaikaiset sähköpostit purettuna. Viestisumaa setviessäsi mietit ehkä, voisiko siitä ensi syksynä selvitä helpommalla. Kielitoimiston kurssilla perehdytään siihen, kuinka erottua eduksi ja viestiä tyylikkäästi kiireenkin keskellä.

Internet on monelle tärkeä tietolähde. Yhä useampi myös kirjoittaa verkkoon, vaikka ei ole saanut siihen koulutusta. Opastusta kirjoittamiseen saa Verkkokirjoittajan ABC -kurssilta.

Virkakieli esillä

Kesän aikana virkakieli on ollut esillä monin tavoin. Kesäkuussa opetus- ja kulttuuriministeriön virkakielityöryhmä järjesti asiantuntijoiden kuulemistilaisuuden. Elokuussa tuli kuluneeksi 150 vuotta siitä, kun Aleksanteri II antoi asetuksen, jolla suomen kieli määrättiin virastojen käyttökieleksi.

Mutta tapahtumia riittää syksyksikin: Lokakuussa jaetaan demokratiatunnustus selkeän virkakielen edistämisestä. Ehdotuksia palkinnon saajaksi voi esittää 15.9. asti. Virkakielityöryhmän on määrä jättää toimenpide-ehdotuksensa lokakuun loppuun mennessä.

Marraskuussa Kotus järjestää pohjoismaisen virkakielenhuollon konferenssin. Klarspråk-konferenssin viimeinen ilmoittautumispäivä on 15.9.

Miten Taika taipuu?

Elokuussa nimipäiväkalenteriin tuli joukko uusia nimiä. Tietoa uusien ja vanhojen nimien taivutuksesta on tulossa Kotuksen verkkosivuille.

Selkeän kielen päivä 11.10.

Selkeän kielen päivää vietetään taas 11.10. Siihen voi osallistua vaikkapa järjestämällä teemaan liittyvän tapahtuman, laittamalla kielitietoa intraan tai avaamalla keskustelun työpaikan tekstikäytännöistä.

Lisää ideoita on tulossa virkakielisivuille lokakuun alussa. Kaikki mukaan ja kukin tyylillään!

Pillisieniä ja peijaisia

Syksy on sienten ja peijaisten aikaa. Lue Kotuksen sivuilta, mitä nimi kertoo sienestä ja miten peijaiset liittyvät peikkoihin.

Kerrothan, ellet halua uutiskirjeitä jatkossa.

Kieliterveisin

Annastiina Viertiö

Kielitoimisto, Kotimaisten kielten keskus (Kotus)

koulutuspuh. 0295 333 204

kurssit[ät]kotus.fi

Osoitelähde: Kielitoimiston asiakasrekisteri