Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Tervehdys Kielitoimistosta!

Vuosi 2014 on jo tähän mennessä ollut sähäkkä kielivuosi. Mitä kaikkea ehtiikään tapahtua ennen marraskuuta, jolloin järjestetään Suomen kieli 2014 -seminaari! Puheenaiheena ovat muuttuneiden suositusten lisäksi muun muassa uudissanat. 

Selkeä kieli on aina ajankohtainen asia. Sujuvan suomen päivä on Kielitoimiston hyväksi havaittu klassikkokurssi, jonka aikana opetellaan kuljettamaan juonta ja välttämään raskaita rakenteita. Lue lisää 18.9. järjestettävästä kurssista.

Lue suosituksista ilmaiseksi Kielikellosta

Suomen kielen lautakunta käsitteli tammikuussa eräitä taivutus- ja oikeinkirjoituskysymyksiä. Jatkossa on esimerkiksi yhtä oikein kirjoittaa pikkuhiljaa tai pikku hiljaa, itsestäänselvä tai itsestään selvä ja filettä tai fileetä. Lue suosituksista ja niiden perusteluista Kielikellon uutisesta

Pian pääset katsomaan myös vanhoja suosituksia ja muita juttuja Kielikellosta: kielenhuollon tiedotuslehden sähköinen arkisto avautuu vapaasti luettavaksi 9.4., Mikael Agricolan ja suomen kielen päivänä. Arkisto sisältää suurimman osan lehdessä julkaistuista teksteistä vuodesta 1968 lähtien. Lue lisää.

Asiakkaiden kokemuksia kielenhuollon koulutuksista

Verkkokirjoittajan ABC -kurssi järjestettiin Kielitoimistossa 13.2. Moni osallistuja totesi palautteen saamisen olevan tärkeä osa kirjoitusprosessia, mutta valitettavan usein palautteen saa vasta valmiista tekstistä. Kurssilla palautetta kuitenkin sai jo tekstinteon aikana. Lue lisää verkkosivuiltamme.

Julkisten ja hyvinvointialojen työttömyyskassassa JHL:ssä uudistettiin etuuskirjeitä yhdessä Kielitoimiston kouluttajien kanssa. Uudistus näkyi esimerkiksi puhelinpalautteen määrässä. JHL:n kokemuksia pääset lukemaan tästä.

Pääsiäinen, kevät ja västäräkki

Pian on pääsiäinen, joka on johdos verbistä päästä. Pääsiäinen on todennäköisesti alkuaan merkinnyt paaston päättymisaikaa: silloin päästiin paastoamisesta.

Kevät-sana taas on luultavasti melkein kolmetuhatta vuotta vanha sana. Sanoista touko, kevät ja kesä voi lukea lisää verkkosivultamme.

Västäräkki, vääräsääri on kevään ja kesän lintu, jonka tunnistaa helposti sen pirteästä ja eloisasta liikkumisesta. Toisin kuin moni muu pikkulintu, västäräkki ei liiku maassa tasajalkaa hyppimällä, vaan kipittää vuorokäyntiä. Västäräkistä on käytetty useita nimityksiä: västi, kallonpotkottaja, kyntölintu, peltopeippo ja riukuhäntä. Lue lisää.

Uutiskirjeen voit tilata täältä. Kerrothan myös, ellet halua uutiskirjeitä jatkossa.

Kieliterveisin

Minna Pyhälahti

Kielitoimisto, Kotimaisten kielten keskus (Kotus)

koulutuspuh. 0295 333 204

kurssit[ät]kotus.fi

www.kotus.fi/koulutus

Osoitelähde: Kielitoimiston asiakasrekisteri