Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Tervehdys Kielitoimistosta!

Kevättä kohti käydessä on oivallinen aika merkitä kalenteriin syksyn koulutuspäivät. Syyskauden kaikki kurssimme näet tästä.

Olemme Kielitoimistossa koonneet ensi syksyksi tuhdin tietopaketin kaikille, jotka työssään neuvovat muita kirjoittajia ja viimeistelevät toisten tekstejä: Kielenhuoltoa kielenhuoltajille -kursseilla jaetaan vinkkejä ja vertaistukea ja levitetään hyviä käytäntöjä. Ykköspäivä järjestetään 26.9. ja kakkospäivä 12.12. Suomen kieli 2013 -seminaarissa 27.11. kootaan tuoreet suositukset, kielivuoden puheenaiheet ja uusimmat tietolähteet.

Lääkärissä vai lääkärillä?

Piirrätkö paperille vai paperiin, käytkö lääkärissä vai lääkärillä? Vastaa lyhyeen kyselyyn taivutusmuotojen valinnasta huhtikuun aikana. Vastauksia käytetään tausta-aineistoksi Kielitoimiston tulevaan oppaaseen, joka käsittelee vaihtelunalaisia kielenpiirteitä.

 Lähiviikkoina – ennen seuraavaa uutiskirjettä – kysymme myös mielipidettäsi Kotuksen kielenhuollon ja nimistönhuollon verkkosivuista. Vastaamalla autat meitä kehittämään verkkopalveluamme.

Uusi opas ulkomaiden paikannimistä

Kirjoittaisiko suomenkielisessä tekstissä Geneve vai Genève? Nyt sen voi tarkistaa Kerkko Hakulisen ja Sirkka Paikkalan oppaasta Pariisista Papukaijannokkaan. Kirjassa esitetään ohjeet ulkomaisten paikannimien oikeinkirjoituksesta ja kattava valikoima muiden maiden paikannimiä, joille on olemassa suomenkielinen vastine.

Aprillia, aprillia!

Huhtikuun ensimmäisenä päivänä saa olla tarkkana, ettei joudu narratuksi. Valppaat tekstintutkijat ovat selvittäneet, mistä lehtien aprillijutut on keitetty kokoon ja mistä muusta ne tunnistaa kuin julkaisupäivästä. Lue Tomi Visakon ja Eero Voutilaisen artikkeli Aprillipila tekstilajina Kotuksen verkkojulkaisusta Genreanalyysi: tekstilajitutkimuksen käytäntöä.

Tätä kirjettä saa lähettää edelleen. Jos olet saanut uutiskirjeen muuta kautta kuin suoraan meiltä, voit ilmoittautua kirjeen tilaajaksi tästä. Kerrothan, ellet halua uutiskirjeitä jatkossa.

Kieliterveisin

Elina Heikkilä

Kielitoimisto, Kotimaisten kielten keskus (Kotus)

koulutuspuh. 0295 333 204

kurssit[ät]kotus.fi

Y-tunnus 0245872-003

Osoitelähde: Kielitoimiston asiakasrekisteri