Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Tervehdys Kielitoimistosta!

Joulutouhujen keskellä kannattaa valmistautua myös tulevaan kevääseen. Kun ilmoittaudut kursseillemme jouluun mennessä, säästät viidenneksen hinnasta. Tarjolla on koulutustamuun muassa yhdyssanoista ja pilkuista, sähköpostiviesteistä sekä verkkokirjoittamisesta.

Tolkkua toimintaan

Kuluuko harmittavan suuri osa työajastasi siihen, että vastaat samoihin kysymyksiin kerta toisensa jälkeen? Toimivatko kollegasi tai asiakkaasi vastoin antamiasi ohjeita?

Vika ei aina ole lukijassa. Ohjeet helppokäyttöisiksi -kurssi on tiivis tietopaketti siitä, miten kirjoittaa ohje, joka luetaan ja ymmärretään – ja jota vieläpä noudatetaan mielellään.

Eloa lukuihin

Moni teksti pohjautuu numerotietoihin. On kyselyä, käppyrää, gallupia ja laskelmaa. Kuinka kirjoittaa numerotiedoista niin, että lukija pysyy hereillä? Tilastoista tajuttavasti -kurssilla saat ideoita oman tekstisi havainnollistamiseen.

Klikkaa pikaosoitetta!

Kotuksen verkkosivuille on tehty muutamia uudistuksia. Esimerkiksi etusivulle on koottu aiempaa enemmän kieliaiheisia uutisjuttuja ja arkistopoimintoja. Koulutuksen sivulla on uusi pikaosoite www.kotus.fi/koulutus, jota käyttämällä pääsee suoraan katsomaan, mitä kursseja on tiedossa. Päivitäthän osoitteen linkkeihisi, jotta koulutustarjontaan tutustuminen hoituu näppärästi vastaisuudessakin.

Nimiarkiston kokoelmien metatiedot verkossa

Kiinnostavatko paikannimet? Nyt voit katsoa kotikoneeltasi, kuinka paljon vaikkapa oman kotikuntasi nimiä on tallennettu Kotuksen Nimiarkistoon. Kotuksen uudessa sähköisessä tietokannassa on tiedot siitä, minkä verran kustakin pitäjästä on kerätty paikannimiä. Itse nimilippuja voi tutkia Kotuksessa Nimiarkistossa sen aukioloaikoina.

Joulu lähestyy

Pikkujoulukausi on käynnissä, ja monet työ- ja harrastusporukat kokoontuvat yhteiseen illanviettoon ja rentoutuvat syksyn kiireiden jälkeen. Tiesitkö, että pikkujoulu ei tarkoita kuitenkaan pelkästään joulunalusviikoille sijoittuvaa illanviettoa vaan myös ensimmäistä adventtia? Kotus-blogissa voit tutustua pikkujoulu-sanan merkityksiin ja taustaan.

Kielitoimiston puhelinneuvonta ja nimineuvonta ovat kiinni 23.12.2013–6.1.2014. Jos kielikysymykset mietityttävät joulunaikaan, verkkosivuillamme on runsaasti ohjeita ja vinkkejä sekä vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin. Valoisaa joulun odotusta kaikille!

Uutiskirjeen voit tilata täältä. Kerrothan myös, ellet halua uutiskirjeitä jatkossa.

Kieliterveisin

Laura Niemi

Kielitoimisto, Kotimaisten kielten keskus (Kotus)

koulutuspuh. 0295 333 204

kurssit[ät]kotus.fi

www.kotus.fi/koulutus

Osoitelähde: Kielitoimiston asiakasrekisteri