Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kielikuulumisia 6/2014

11.12.2014

Tervehdys

Kielikuulumisia on Kielitoimiston uutiskirje kielestä kiinnostuneille. Uutiskirje on ilmestynyt vuodesta 2010, ja tämä on viimeinen kirjeemme. Sivun alareunan Arkisto-linkistä pääsee lukemaan aiemmin ilmestyneitä tietoiskuja.

Kiitämme mielenkiinnosta ja toivotamme kielitietoista tulevaisuutta!

Kielikuulumisten toimittajat
Leena Joki ja Riitta Korhonen

Suomen sanojen summa

Montako sanaa suomen kielessä on? Tähän on vaikea vastata edes summittaisesti, vaikka käytettävissä olisi minkälaiset laskentasysteemit. Sanakirjoista sanoja voi kuitenkin laskea.

Kielitoimiston sanakirjassa, jossa kuvataan suomen nykyisen yleiskielen keskeinen sanasto, hakusanamäärä on runsaat 100 000. Sanakirjan ensimmäisessä vapaasti verkossa luettavassa versiossa on noin 500 sana-artikkelia enemmän kuin kahden vuoden takaisessa verkkoversiossa. Lue lisää.

Hyötyä ja hupia sanakirjasta

Kaikki ovat varmasti joskus käyttäneet kaksikielistä sanakirjaa (esim. suomi–englanti–suomi), josta voi tarkistaa vieraskielisen sanan merkityksen tai etsiä suomen sanalle vieraskielisen vastineen. Mutta mitä suomea äidinkielenään puhuva tekisi Kielitoimiston sanakirjalla, jossa niin hakusanat kuin selitteetkin ovat suomea?

Omaa kieltä kuvaavalle yksikieliselle sanakirjalle voi kyllä keksiä paljonkin käyttöä. Sanakirjasta löytyy ratkaisu moniin jokapäiväisiin kieliongelmiin. Hyödyn lisäksi sanakirjasta irtoaa myös hupia. Lue lisää.


Mahdolliset Kielikuulumisia koskevat kommentit voit lähettää osoitteeseen kielikuulumisia[ät]kotus.fi.