Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kielikuulumisia 6/2013

11.12.2013

Tervehdys

Kielikuulumisia on Kielitoimiston tietoisku kielestä kiinnostuneille. Keskeinen kohderyhmä ovat yläkoululaiset, lukiolaiset ja ammattikoululaiset sekä heidän äidinkielen tai suomen kielen opettajansa. Tietoisku ilmestyy muutaman kerran koulun lukuvuoden aikana.

Miten trolli suomalaistetaan?

Edellisessä uutiskirjeessä etsimme suomelta maistuvia vastineita some-kielen sanalle trolli. Kiitos kaikille aivonystyröitään hieroneille! Muutama vastaaja oli sitä mieltä, että trolli-sana sopii mainiosti  suomen kieleen, mutta uusiakin ehdotuksia tuli monia kymmeniä. Lue lisää.

Englanti pakkosuomalaistuu

Kun englannin sana otetaan suomen kieleen, sille käy aina jotenkin: kohtaahan sitä pakkotaivutus ja ‑yhdistelykin. Puhuttaessa asia ei ole niinkään ongelma, mutta kirjoittaminen voi aiheuttaa päänvaivaa. – Arvaatko, minkä tyyppisiä asioita englannin lainoista kysytään Kielitoimiston neuvonnasta eniten? Vihje: suomalaiset vastineet tai mukautukset eivät keiku kärkisijoilla. Lue lisää.

Trollit joulun alla

Trollit joulun alla: Härsy ja Yllykki odottavat postia.