Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kielikuulumisia 6/2012

12.12.2012

Tervehdys

Kielikuulumisia on Kielitoimiston tietoisku kielestä kiinnostuneille. Keskeinen kohderyhmä ovat yläkoululaiset, lukiolaiset ja ammattikoululaiset sekä heidän äidinkielen tai suomen kielen opettajansa. Kerromme siitä, mitä kielelle kuuluu ja mitä kielessä tapahtuu. Tietoisku ilmestyy muutaman kerran koulun lukuvuoden aikana. Se sisältää pari erillistä juttua. Tässä tämänkertainen annoksemme:

Nälkäisen pään arvoitus ja rajakahdennus

Eräs tuttavani tavasi ihmeissään lehteä: Anna pääsi ulos syömään. Mistä on kysymys? Kehottiko toimittaja lukijaa “antamaan päänsä ulos”? Tarvitseeko pää ruokaa? Pienen hämmennyksen jälkeen tietenkin selvisi, että kyse oli Anna-nimisestä naisesta. – Tällaiset hetkelliset sekaannukset ovat varmaan kaikille tuttuja. Ne johtuvat siitä, että sana on tulkittavissa kahdella tavalla. Lue lisää.

Pyyntöjä vai mäkätystä? – Miten toisen puhetta tulkitaan?

Sanoipa tai kirjoittipa toinen mitä hyvänsä, aina joudumme tulkitsemaan. Esimerkiksi kun Hanna-Riikka Siitonen kertoi naistenlehden haastattelussa, miten hän saa miehensä kauppa-asioille (”En mä huuda, vaan mä ehdotan”), toimittaja teki ”ehdotuksesta” omat tulkintansa ja kertoi Siitosen komentavan miehensä kauppaan. Mediakin siis tulvii tulkintoja, joita me taas lukijoina tulkitsemme: venäläinen uutistoimisto, ranskalaistutkimus ja Johanna Tukiainen väittävät; EU ja HUS komentavat; Yhdysvallat vaatii, ministeri murahtaa, innovaatioprofessori ärähtää. – Kenen tulkintaan luotamme? Lue lisää.

Mäntyjä vai petäjiä