Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Taivuteltuja sukunimiä verkossa

Sukunimien taivutusluetteloon on koottu suosituksia eri lähteistä, mm. nimistöä käsittelevästä kirjallisuudesta, julkaistuista ohjeista sekä nimistönhuollon neuvonnan tietokannasta. Perusperiaate on, että sukunimi taipuu kuten vastaava suomen kielen yleissana, esim. Lakka: Lakan, Kurki: Kurjen, Ruutu: Ruudun, Honka: Hongan ja Vieras: Vieraan. Myös Rita-nimellä on vanha pyydystä tarkoittava yleissanavastine rita: ridan.  Jos nimellä ei ole vastinetta, sitä voi taivuttaa samanrakenteisen sanan mallin mukaan, esim. Ruuttu: Ruutun kuten luuttu: luutun.

Jos sukunimen lopussa on suomen kielen johdin, esim. ‑nto, ‑rto, ‑kko, ‑nki, sana taipuu normaalin äännevaihtelun mukaan, esim. Hervanto: Hervannon, Laherto: Laherron, Vierikko: Vierikon ja Kiemunki: Kiemungin.

Joitakin sukunimiä taivutetaan kuitenkin kahdella tai useammalla tavalla. Tällöin taivutusluettelossa on esitetty rinnakkaisia taivutusvaihtoehtoja, joiden välissä on aaltomerkki ~; esim. Sarvas: Sarvaan ~ Sarvaksen. Perusmuodoltaan samanrakenteinen yleissana karvas taipuu karvaan ja toisaalta männyn pihkaista puuta tarkoittava tervas taipuu tervaksen.

Taivutussuosituksilla pyritään siihen, että sukunimien taivutuksessa säilyisi tietty ennalta-arvattavuus ja johdonmukaisuus. Yleiset taivutusperiaatteet helpottavat sukunimien käyttöä, kun kunkin nimen taivutustapaa ei tarvitse selvittää aina erikseen. Taivutusohjeet on tarkoitettu julkiseen viestintään. Ne eivät siis koske yksityistä käyttöä, kuten perheen kesken käytettävää taivutustapaa tai sukuseurojen käytäntöjä.

ELINA WIHURI

Kielikuulumisten 6/2011 etusivulle


Kyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely 2017 / Kundundersökning 2017

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången