Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kielikuulumisia 6/2011

8.12.2011

Tervehdys

Kielikuulumisia on Kielitoimiston tietoisku kielestä kiinnostuneille. Keskeinen kohderyhmä ovat yläkoululaiset, lukiolaiset ja ammattikoululaiset sekä heidän äidinkielen tai suomen kielen opettajansa. Kerromme siitä, mitä kielelle kuuluu ja mitä kielessä tapahtuu. Tietoisku ilmestyy muutaman kerran koulun lukuvuoden aikana. Se sisältää pari erillistä juttua. Tässä tämänkertainen annoksemme:

Ritalta Ruutulle vai Ridalta Ruudulle?

Monia sukunimiä taivutetaan ongelmitta, esim. Saikkonen: Saikkosen, Salin: Salinin, Pimiä: Pimiän ja Toivola: Toivolan. Mutta miten taipuvatkaan Ruutu, Rita ja Sarvas? Taivutuksen voi nyt tarkistaa Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen verkkosivuilla julkaistusta sukunimien taivutusluettelosta, johon on koottu kysymyksiä herättäneitä sukunimiä. Kaikkien sukunimien taivutussuosituksia luettelo ei silti sisällä. Jos omaa sukunimeä ei löydy, luettelosta voi hakea samanloppuisia nimiä ja ottaa niistä mallia. Lue lisää.

Soinnut ja Veikat – taivutellaan etunimiä

Oletko Satu, Kukka tai Aarre? Taivuttavatko kaikki nimeäsi samalla tavoin? – Tiedät varmaankin, että jos etunimen taustalla on vastaava suomen kielen yleissana, nimi taipuu yleensä tuon sanan tavoin, esim. Kukka: Kukan, Kulta: Kullan, Poika: Pojan, Raita: Raidan, Satu: Sadun, Sointu: Soinnun, Säde: Säteen, Veikka: Veikan, Voitto: Voiton ja Vuokko: Vuokon.  Kaikki etunimet eivät kuitenkaan käyttäydy samalla tavalla. Lue lisää.

Sukunimien taivutusluettelo