Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kielikuulumisia 5/2014

10.10.2014

Tervehdys

Kielikuulumisia on Kielitoimiston tietoisku kielestä kiinnostuneille. Keskeinen kohderyhmä ovat yläkoululaiset, lukiolaiset ja ammattikoululaiset sekä heidän äidinkielen tai suomen kielen opettajansa. Tietoisku ilmestyy muutaman kerran koulun lukuvuoden aikana.

Kaikki meidän kielemme – kielipolitiikan työsarkaa

Mitä kielipolitiikka on? Kielipolitiikan nimissä pyritään tukemaan Suomessa käytettävien kielten asemaa. Kieliähän Suomessa on paljon. On kaksi kansalliskieltä eli suomi ja ruotsi sekä vanhastaan alueella käytetyt romanikieli, kolme saamen kieltä, suomalainen ja suomenruotsalainen viittomakieli sekä karjalan kieli. Lisäksi on paljon muitakin kieliä, joiden suurimmat puhujaryhmät ovat venäjän-, viron- ja somalinkieliset. Lue lisää.

Kielipolitiikkaa käytännössä: esimerkkinä suomalainen viittomakieli

Suomessa on 4 000 – 5 000 kuuroa, joiden äidinkieli on suomalainen viittomakieli. Lisäksi viittomakieltä käyttää äidinkielenään taikka toisena tai vieraana kielenä 6 000 – 9 000 kuulevaa. Suomessa on myös kuuroja, joiden äidinkielenä on suomenruotsalainen viittomakieli. Heidän yhteisönsä muodostaa noin 300 henkilöä, joista puolet on kuuroja. Maailman eri viittomakielten määrää ei tiedetä tarkalleen, mutta arviolta niitä on tuhat. Lue lisää.

Haukkalampi