Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Verkon kielessä kaikki voi ärsyttää

Nettikeskusteluja lukiessa tulee mieleen viestinnän professori Osmo A. Wiion ajatus: ”On olemassa aina joku, joka tietää sinua itseäsi paremmin, mitä olet sanomallasi tarkoittanut.” Mutta on tämä lohdullistakin – aina joku ärsyyntyy, kirjoittipa mitä tai miten tahansa. Verkko on hyvä paikka harjoitella tilanteen mukaista kirjoittamista, koska tilanteet vaihtelevat ja kirjoittajajoukko on kirjava.


Kielioppi ja oikeinkirjoitus eivät ole verkossa tärkein juttu, mutta toisaalta harva viitsii lukea montaa riviä sellaista verkkotekstiä, jossa ei ole minkäänlaisia välimerkkejä tai isoja alkukirjaimia. Toki liikaa kirjakielisyyttäkin voidaan pitää ärsyttävänä – se saatetaan kokea pätemisen tarpeeksi.

Murteen käyttämisessäkin mielipiteet jakautuvat: Toisia miellyttävät murteella kirjoitetut tekstit etenkin silloin, kun niissä on käytetty itselle tuttua murretta. Jos viesti kuitenkin on tarkoitettu eri puolilla Suomea asuvien ymmärrettäväksi, vieraan murteen käyttö voi olla jopa este asian ymmärtämiselle.

Myös käytettävä väline vaikuttaa kieleen ja viestien pituuteen. Esimerkiksi älypuhelimiin ladattava sovellus WhatsApp sopii lyhyisiin viesteihin. Parikymppinen Salla Ünal kertoo: ”Puhelimella näppäily on aina vähän sellaista hakemista niiden kirjaimien kanssa” (http://yle.fi/uutiset/alypuhelimien_uudet_sovellukset_syrjayttavat_tekstiviestit/6655762). Pidemmät viestit moni jättääkin Facebookiin.

Vuohi on uusi kissa

Somessa arvostetaan kielellistä nokkeluutta ja huumoria. Kiinnostava päivitys herättää kommentteja ja kysymyksiä sekä liittyy jollain tavalla lukijan elämään. Esimerkiksi lemmikkikeskustelut ovat monelle verkon parasta antia. Söpöjen kissavideoiden suosiosta on tullut suorastaan vitsi, joka kuvaa nykyistä verkkomaailmaa.

Tiesitkö muuten, että vuohi on uusi kissa? Vaikka vuohi ei voita kissanpentua söpöydessä, laulava vuohi on hauskempi. Vuohista tuli kuuleman mukaan nettihitti, kun Taylor Swiftin fani keksi sekoittaa vuohen kiljaisun laulajan I Knew You Were Trouble -kappaleeseen. Taylor Swift huomasi videon, jakoi sen Twitterissä seuraajilleen, ja pian YouTubeen alkoi putkahdella lisää suosikkikappaleiden vuohiversioita.

MINNA PYHÄLAHTI


Kielikuulumisten 5/2013 etusivulle