Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Missä muruseni on?

Kuten tiedät, suomen yleiskieleen kuuluu omistusliite, joka vaihtaa muotoaan persoonan mukaan (muruseni, murusesi, murusemme, murusenne, murusensa). Sitähän käytetään mm. omistusta tai johonkin kuuluvuutta tarkoittavissa substantiivirakenteissa:

Missä muruseni on? | Löysitkö jo ystäväsi? | Roope piilottelee rahojaan. | Pelaajat voittivat vastustajansa.

Puhekielessä ja ”puhekielen näköisissä” kirjoitetuissa kielimuodoissa eli arkisemmissa yhteyksissä  omistusliitteitä ei läheskään aina käytetä – eikä tarvitsekaan. Tämä arkinen käytäntö kuitenkin tunkee helposti myös asiallisempiin teksteihin varsinkin silloin, kun ajatellaan tarkoitetun merkityksen olevan selvä ilmankin liitteitä. – Mitä luulet, voisivatko seuraavat omistusliitteettömät lauseet joskus tulevaisuudessa olla neutraalia yleiskieltä?

Missä minun murunen on? | Löysitkö jo sinun ystävän? | Roope piilottelee hänen rahoja. | Pelaajat voittivat heidän vastustajan.

Merkitsevätkö omistusliitteettömät esimerkit aina samaa kuin vastaavat omistusliitteelliset? Ainakin joissakin tapauksissa omistajuus painottuu vähän eri tavoin: voittivat vastustajansa, heidän vastustajan (tai: oman vastustajan). Lisäksi omistusliitteisiin tottuneen silmissä liitteettömät esimerkit ovat ”rumia”. – Onko rumuus vain katsojan silmissä? Kuitenkin joskus omistusliitteettömyys on yleiskielessäkin sallittua: kun puheena on asia, joka kuuluu korosteisesti meidän tai teidän yhteiseen lähiyhteisöön, esim. meidän perhe, meidän äiti, teidän luokalla.

Edustaja tuli hänen järkiin

Yleiskielessä omistusliitettä käytetään myös monissa muissa yhteyksissä kuin omistusta tai kuuluvuutta tarkoittavissa substantiivi-ilmauksissa.

LAUSEENVASTIKE:  Uskon voittavani. | Syötyään he pelasivat. | Harjoittele oppiaksesi.

MA-TEKIJÄRAKENNE:  Tässä ovat ostamasi liput. | Joukkue iloitsi tekemästään maalista.

VERTAILEVA ADJEKTIIVI: Talo on sinun näköisesi.

POSTPOSITIO: Fanit ovat meidän takanamme. | Lähtisitkö kanssani järvelle?

MUU KITEYMÄ:  Edustaja tuli järkiinsä. | Teemme parhaamme. | Peli on luonteeltaan leppoisaa.

Näistä tapauksista lauseenvastikkeet kuuluvat lähinnä yleiskieleen; osaa niistä on myös hankala ilmaista ilman omistusliitettä. Sen sijaan monet muut ilmaustyypit elävät puhekielessä ilman omistusliitettäkin, esimerkiksi:

Tässä on sinun ostamat liput. | Lähtisitkö minun kanssa järvelle?

Mutta mitä kivettyneempi rakenne on, sitä tiukemmassa on myös omistusliite. Se onkin usein jähmettynyt pakolliseksi rakennuspalikaksi. Seuraavat omistusliitteettömät lauseet vaikuttavat siksi oudoilta:

Edustaja tuli hänen järkiin. | Me teemme meidän parhaan.

Omistusliitteen tulevaisuus: kivettynyt palikka vai heiluva häntä?

Aivan omistusliitteittä ei siis voine pärjätä, mutta monissa tapauksissa kieli tarjoaa useitakin muita ilmaisukeinoja vastaavan merkityksen ilmaisemiseen. Niinpä ei liene täysin mahdotonta, että omistusliite vuosisatojen saatossa jäisikin vain jähmettyneiden ilmausten läpinäkymättömäksi osaseksi.

Toistaiseksi omistusliitteitä on yleiskielessä kuitenkin käytettävä, eikä norminmuutoksia ole edes suunniteltu. Me kaikki kielenkäyttäjät kuitenkin teemme päätöksiä tulevaisuuden kielestä jo tänään. Myös sinä siis osaltasi vaikutat siihen, jääkö liite käyttöön muutenkin kuin kivettyneenä palikkana. – Onneksi puhekielessäkin kuulee vielä omistusliitteitä: Hyvvee syyslommoo sinulle ja perheelles!

RIITTA KORHONEN


Kielikuulumisten 5/2012 etusivulle