Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kielikuulumisia 5/2012

12.10.2012

Tervehdys

Kielikuulumisia on Kielitoimiston tietoisku kielestä kiinnostuneille. Keskeinen kohderyhmä ovat yläkoululaiset, lukiolaiset ja ammattikoululaiset sekä heidän äidinkielen tai suomen kielen opettajansa. Kerromme siitä, mitä kielelle kuuluu ja mitä kielessä tapahtuu. Tietoisku ilmestyy muutaman kerran koulun lukuvuoden aikana. Se sisältää pari erillistä juttua. Tässä tämänkertainen annoksemme:

Missä minun murunen on? – Ovatko omistusliitteet jo turhia?

Ovatko suomen omistusliitteet sinun mielestä turhia? Ainakin monilta niiden käyttö asiateksteissäkin joskus unohtuu. Mitä luulet, tarvitseekohan sinun lasten tai lastenlasten tulevaisuudessa enää opetellakaan niitä koulussa? Olisitko moisesta edes vähän harmistuksissa? Lue lisää.

Tietääkseni murusesi on ikävissään

Suomen kielen sanasto sisältää runsaasti kiteymiä eli tiettyyn muotoon jähmettyneitä sanoja. Tavallisimpien kiteymien lopussa on yksi tai useampi kieliopillinen rakennuspalikka, esimerkiksi omistusliite. Tällaisia muodosteita ovat vaikkapa sanat hyvänsä, ikävissään, tavallaan ja tietääkseni. Useimmat kiteymät ovat sanakirjoissa itsenäisinä hakusanoina, ja harvoin tulee ajatelleeksi, mitä aineksia ne pitävät sisällään. Lue lisää.

Liito-orava. Kuva: Riitta Korhonen.

Etsiiköhän liito-oravan poikanen emoansa? Kuva: Riitta Korhonen.


Kyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely / Kundundersökning 2018

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången