Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kielikuulumisia 5/2011

26.10.2011

Tervehdys

Kielikuulumisia on Kielitoimiston tietoisku kielestä kiinnostuneille. Keskeinen kohderyhmä ovat yläkoululaiset, lukiolaiset ja ammattikoululaiset sekä heidän äidinkielen tai suomen kielen opettajansa. Kerromme siitä, mitä kielelle kuuluu ja mitä kielessä tapahtuu. Tietoisku ilmestyy muutaman kerran koulun lukuvuoden aikana. Se sisältää pari erillistä juttua. Tässä tämänkertainen annoksemme:

LOL, EVVK yms. – lyhenteitä puheessa ja vähän muuallakin

Monenlaiset kirjainlyhenteet, kuten LOL, ISMO ja EVVK, ovat lähtöisin nettipalstoilta, siis kirjoitetusta kielestä. Viime vuosina lyhenteet ovat levinneet myös etenkin nuorten puheeseen. Monet vanhatkin lyhenteet, kuten esim. ja yms., ovat käytössä arkipuheessa. Lue lisää.

Jklla TV yms. – lyhenteitä sanakirjassa

Sanakirjat esittävät tietoa kielestä ja maailmasta tiivistetyssä muodossa, ja yksi tiiviyden ilmentymä ovat lyhenteet. Vaikka yksikielisissä suomen yleissanakirjoissa ei ole hakusanoina sellaisia tavallisia lyhenteitä kuin esim. ja yms., näitä sanakirjoja selatessa lyhenteitä löytyy kuitenkin yllättävän paljon. Osa on hakusanoina, mutta valtaosa on sanojen selitteissä. Lyhenteet ovat tyypillinen ”sanakirjaslangin” piirre. Lue lisää.

Pitkospuut Ylläksen suomaisemassa

Lyhentämättä paras?


Kyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely / Kundundersökning 2018

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången