Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kielikuulumisia 4/2014

27.8.2014

Tervehdys

Kielikuulumisia on Kielitoimiston tietoisku kielestä kiinnostuneille. Keskeinen kohderyhmä ovat yläkoululaiset, lukiolaiset ja ammattikoululaiset sekä heidän äidinkielen tai suomen kielen opettajansa. Tietoisku ilmestyy muutaman kerran koulun lukuvuoden aikana.

Jättekiva vai kul?

Jos pääkaupunkiseudun bussissa tai junassa sattuu kuulemaan suomenruotsalaisten nuorten puhuvan äidinkieltään, voi äkkiseltään luulla, että heidän puheessaan olisi osapuilleen yhtä paljon ruotsia, suomea ja englantia. Siitä voisi ehkä päätellä, että suomenruotsi olisi silkkaa sekakieltä.

Asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen. Nuorisokieli on vain yksi ruotsin kielimuoto, aivan niin kuin esim. pääkaupunkiseudun suomenkielisten slangi edustaa vain yhtä osaa suomen kielestä. Lue lisää.

Hen – ruotsin kielen uusi pronomini

Ruotsi on saanut uuden persoonapronominin. Nykyisin ei enää puhuta ihmisistä vain han- tai hon-pronomineilla perinteisiä kielioppeja noudattaen, vaan ihmisiin voi viitata myös sanalla hen. Hen-pronominia voi käyttää, jos ei tiedä, onko kysymys miehestä vai naisesta – tai jos sukupuolen mainitseminen ei ole olennaista. Siis vaikkapa näin:

”Jag hörde att någon gick bakom mig. Hen kom närmare och närmare.”(Kuulin, että joku kulki takanani. Hän tuli lähemmäs ja lähemmäs.)

”Om någon vill röka får hen gå ut på balkongen.”(Jos haluaa polttaa, pitää mennä parvekkeelle.)

Lue lisää.

syyspihlaja