Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kielikuulumisia 4/2013

27.8.2013


Tervehdys

Kielikuulumisia on Kielitoimiston tietoisku kielestä kiinnostuneille. Keskeinen kohderyhmä ovat yläkoululaiset, lukiolaiset ja ammattikoululaiset sekä heidän äidinkielen tai suomen kielen opettajansa. Tietoisku ilmestyy muutaman kerran koulun lukuvuoden aikana.

Alkukirjain on kielestä kiinni

Kun osaa vähänkin englantia, huomaa helposti sanoja, jotka on lainattu englannista suomeen sellaisenaan tai hiukan muunnettuna. Sen sijaan vaikeampaa on tunnistaa suomenkielisestä tekstistä, mitkä oikeinkirjoituksen käytännöt ovat peräisin englantilaiselta kielialueelta. Alkaako kohta Syyskuu vai syyskuu? Lue lisää.

Pilkutusta englanniksi vai suomeksi?

Olisipa mukavaa, jos voisi kielestä riippumatta viimeistellä tekstinsä aina samojen periaatteiden mukaan: tässä tarvitsen isoa alkukirjainta, tässä pätee tämä pilkkusääntö jne. Oikeinkirjoituksen periaatteet kuitenkin vaihtelevat kielestä toiseen – myös pilkutuksen osalta.

Suomenkielisessä tekstissä pitää muistaa merkitä esimerkiksi desimaalilukuun pilkku (82,50 metriä) ja erottaa tuhannet sadoista sanavälillä (25 300 asukasta). Englanniksi pelataan eri säännöillä. Desimaalipilkun tilalla käytetään pistettä (82.50 meters) ja tuhaterottimena pilkkua (25,300 inhabitants). Lue lisää.

Kieliä ja kulttuureja