Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kielikuulumisia 4/2012

23.8.2012

Tervehdys

Kielikuulumisia on Kielitoimiston tietoisku kielestä kiinnostuneille. Keskeinen kohderyhmä ovat yläkoululaiset, lukiolaiset ja ammattikoululaiset sekä heidän äidinkielen tai suomen kielen opettajansa. Kerromme siitä, mitä kielelle kuuluu ja mitä kielessä tapahtuu. Tietoisku ilmestyy muutaman kerran koulun lukuvuoden aikana. Se sisältää pari erillistä juttua. Tässä tämänkertainen annoksemme:

Happamia, sanoi kettu tavaramerkeistä

Lisää kastikkeeseen ”1 dl Valio turkkilaista jogurtti laktoositonta, murusta Valio Mustapekka® makea chili 100 g leikattavaa tuorejuustoa Valio turkkilaista jogurtti laktoosittoman joukkoon” ja ”sekoita Valio AURA® Pehmeä sinihomejuustoa ja saman verran huoneenlämpöistä Valio voi normaalisuolaista”. – Esimerkki on peräisin eräästä ruokaohjelehtisestä. Lienee ilmiselvää, että kyse ei ole normaalista suomen kielestä; näinhän ei suomessa sanoja taivuteta (tai pikemminkin jätetä taivuttamatta). Miksi tässä on ongelma? Siksi, että kyseessä on tavaramerkkeihin liittyvä teksti. Lue lisää.

Sus siunatkoon, mitä trendiruokia!

Televisio suoltaa kokkausohjelmia, ja netti tulvii ruokaohjeita. Ruuanlaitto on trendikästä, ja tämä näkyy myös suomen kielen ruokasanastossa. Ruokia ja niiden nimiä saadaan maailman eri laidoilta: farfalleja, fusilleja ja muita pastoja Italiasta, ratatouillea (tai ratatuita) Ranskasta, brownieita Amerikasta, pelmenejä Venäjältä, falafelejä Lähi-idästä, pakoraa (tai pakooraa) Intiasta, sušia (tai sushia) ja sašimia (tai sashimia) Japanista. Myös lähiruoka on arvossaan, kuten villivihannessalaatti tai raakamakkara, joiden ainesosat ovat peräisin kotiseudulta. Ruuan pitää tietenkin olla myös terveellistä, ja jotta voi seurata ajassa liikkuvia terveyskäsityksiä, täytyy olla tuntumaa aiheeseen liittyvään sanastoon. Lue lisää.

Vaniljapuusti vai vanilla bun. Kuva: Hele Ali-Löytty.

Suuhun sopivia vaniljapuusteja tai vanilla buneja. Kuva: Hele Ali-Löytty.