Siirry sisältöön

Irti kahleista

Niille, jotka tuntevat olevansa koulussa pilkkusääntöjen vankina, kerrottakoon, että tämä vankeusrangaistus eli kakku ei ole elinkautinen, jos malttaa vähän paneutua sääntöihin. Voisi sanoa, että kyseessä on pelkkä pikkukakku tai saunareissu. Kiven sisässä ei tarvitse lusia koko ikäänsä, jos pystyy kuuntelemaan vartijaansa skolepamppua, joka voi tosin olla vähän nipopipo.

Jos säännöt eivät aukene hetkessä tai jos tuntee lusivansa ilmaiseksi, toisin sanoen syyttömänä, ei kannata kuitenkaan luumuilla, siis ottaa omaa lomaa. Kun urheasti istuu aikansa ja malttaa vielä vähän vaivata päätään, niin jonakin päivänä edessä on viimeinen herätys ja isoavo eli vapaus. Pilkkusääntöristikko murtuu, ja pilkut asettuvat paikoilleen.

Yllä on käytetty slangisanoja ja muita rentoon tyyliin sopivia ilmauksia. Osa sanoista on poimittu Heikki ja Marjatta Paunosen sanakirjasta Tsennaaks Stadii, bonjaaks slangii (2000) ja Leo Lipsosen Vankilaslangin sanakirjasta (1990). Sanakirjojen mukaan pilkku on muuten yksi kannabishuumeen eli pilven nimityksistä. Tässä yhteydessä on muistettava vain yksi ”pilkkusääntö”: aiheuttaa riippuvuutta, käyttö kielletty.

LEENA JOKI

Kielikuulumisten 4/2010 etusivulle