Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kielikuulumisia 4/2010

Tervehdys

Kielikuulumisia on Kielitoimiston tietoisku kielestä kiinnostuneille. Keskeinen kohderyhmä ovat yläkoulun vanhimmat, lukiolaiset ja ammattikoululaiset sekä heidän äidinkielen tai suomen kielen opettajansa. Kerromme siitä, mitä kielelle kuuluu ja mitä kielessä tapahtuu. Tietoisku ilmestyy muutaman kerran koulun lukuvuoden aikana. Se sisältää pari erillistä juttua. Tässä tämänkertainen annoksemme:

Viilaillaan ja vihellellään pilkkuja

Jalkapallo-ottelussa tuomari viheltää pilkun tietyn säännön rikkomisesta. Vihellyksen jälkeen joku pelaaja yrittää laukoa maalin pilkulta, joka on maalin edustalla oleva selvästi erottuva täplä. Tekstin välimerkkinä pilkku taas on kooltaan sangen mitätön. Kokoonsa nähden siitä puhutaan koulussa kuitenkin paljon, mikä saattaa joskus tuntua hiustenhalkomiselta. – Ahdistavatko pilkut muka? Ne eivät ainakaan kahlitse kirjoittamista, jos käytön perussäännöt ovat hallussa. Lue lisää.

Sahataan, hiotaan, teroitetaan, tasoitetaan

Vankilasta pakeneminen tuo monelle mieleen raitapukuisen miehen sahaamassa kaltereita poikki viilan avulla. Pakoa yrittävä vanki käyttää viilaa rikkomiseen, ei teroittamiseen tai tasoittamiseen kuten sahanterää tai kynsiään viilaava – taikka pilkunviilaaja, jonka voi kuvitella hiovan pilkkuja loputtomiin. Lue lisää.


Kyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely / Kundundersökning 2018

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången