Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kielikuulumisia 3/2014

13.5.2014

Tervehdys

Kielikuulumisia on Kielitoimiston tietoisku kielestä kiinnostuneille. Keskeinen kohderyhmä ovat yläkoululaiset, lukiolaiset ja ammattikoululaiset sekä heidän äidinkielen tai suomen kielen opettajansa. Tietoisku ilmestyy muutaman kerran koulun lukuvuoden aikana.

Kiusaamista ja kiusauksia – verbistä erilaisia substantiiveja

Mikä ero on kiusaamisella ja kiusauksella? Entä lukemisella ja luvulla tai heittämisellä ja heitolla? Voiko tällaisten sanaparien jäseniä joskus käyttää ongelmitta toistensa merkitysvastineina? Lue lisää.

Viemisiä ja kohtauksia

Kun verbistä muodostettu teonnimi kivettyy, leksikaalistuu, se ei tarkoita tekemistä vaan rajatumpaa asiaa, kokonaisuutta tai jopa konkreettista oliota tai esinettä, esim. harrastus, kohtaus ja vieminen. Joskus leksikaalistuminen pääsee sanassa sillä tavalla voitolle, että sen teonnimikäyttö voi tuntua suorastaan oudolta. Lue lisää.

Voikukkia. Kuva: Ilona Paajanen, Kotus.


Kyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely / Kundundersökning 2018

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången