Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kielikuulumisia 3/2012

21.5.2012

Tervehdys

Kielikuulumisia on Kielitoimiston tietoisku kielestä kiinnostuneille. Keskeinen kohderyhmä ovat yläkoululaiset, lukiolaiset ja ammattikoululaiset sekä heidän äidinkielen tai suomen kielen opettajansa. Kerromme siitä, mitä kielelle kuuluu ja mitä kielessä tapahtuu. Tietoisku ilmestyy muutaman kerran koulun lukuvuoden aikana. Se sisältää pari erillistä juttua. Tässä tämänkertainen annoksemme:

Sopivia ja sopimattomia sanoja

Tiesitkö, että sanakirjoissa on tietoa myös siitä, millaisissa yhteyksissä sanoja kannattaa käyttää? Esimerkiksi Kielitoimiston sanakirjassa on erilaisia tapoja ottaa kantaa siihen, mitä sanoja asiatekstissä on hyvä välttää. Jos hakusanan yhteydessä lukee ”pitää olla” (ja sen jälkeen suositettu sana), hakusanaa ei kannata käyttää – jos haluaa kirjoittaa moitteetonta asiatekstiä. Jos taas hakusanan perässä lukee ”paremmin”, suositus on lievempi.

kuullostaa pitää olla: kuulostaa

renesanssi pitää olla: renessanssi

domain-nimi paremmin: verkkotunnus

matalatehoinen paremmin: heikko-, pienitehoinen

Lue lisää

Sinä tulet iholle

Miksi ns. sinä-passiivi ärsyttää? Jotkut sanovat, ettei se edes ole suomea. Mitä mieltä sinä olet? Ei se ainakaan passiivi ole. Mikä se sitten on? Lue lisää.

Anna kaikkien ruusujen kukkia