Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kielikuulumisia 3/2011

Tervehdys

Kielikuulumisia on Kielitoimiston tietoisku kielestä kiinnostuneille. Keskeinen kohderyhmä ovat yläkoululaiset, lukiolaiset ja ammattikoululaiset sekä heidän äidinkielen tai suomen kielen opettajansa. Kerromme siitä, mitä kielelle kuuluu ja mitä kielessä tapahtuu. Tietoisku ilmestyy muutaman kerran koulun lukuvuoden aikana. Se sisältää pari erillistä juttua. Tässä tämänkertainen annoksemme:

Luvassa lämmin viikonloppu!

Säätila on siinä mielessä konkreettista, että sitä voi jokainen havainnoida: sataa tai paistaa, on kylmä tai kuuma. Sää vaikuttaa pukeutumiseen, mielialaan ja ylipäänsäkin siihen, mitä arjessa voimme tehdä. Säästä myös riippuu, sujuuko tieliikenne, kulkeeko juna tai milloin on kylvö- tai korjuuaika. Syystäkin puhumme säästä. Puhuisimme säästä myös ilman raflaavia sääuutisia, mutta ne lisäävät puhetta entisestään. Tavanomaisestakin säästä saa jopa kohu-uutisen. Lue lisää.

Ilman ilmauksia

Ilmatieteen laitoksen tiedotuksissa puhutaan säästä, ei juurikaan ilmasta, eikä sanaa säätila voi korvata sanalla ilmatila, joka tarkoittaa ihan muuta. Murteissa ja yleispuhekielessä sana ilma on kuitenkin säätä tavallisempi. Joissain murteissa taas puhutaan keleistä, kun tarkoitetaan säätä. Lue lisää.

Tunturipuro