Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kielikuulumisia 3/2010

Tervehdys

Kielikuulumisia on Kielitoimiston tietoisku kielestä kiinnostuneille. Keskeinen kohderyhmä ovat yläkoulun vanhimmat, lukiolaiset ja ammattikoululaiset sekä heidän äidinkielen tai suomen kielen opettajansa. Kerromme siitä, mitä kielelle kuuluu ja mitä kielessä tapahtuu. Tietoisku ilmestyy muutaman kerran koulun lukuvuoden aikana. Se sisältää pari erillistä juttua. Tässä tämänkertainen annoksemme:

Mikä on ”kesä lomasi” ”koho kohta”?

Kun lukee erilaisia ”Mikä minua eniten ärsyttää toisten kielenkäytössä” ‑palstoja, voi nopeasti havaita, että enemmistön mielestä kieli-inhokkien kärkikaartiin kuuluvat väärin kirjoitetut ”yhdys sanat”. Tuleeko sinulla mieleen, mitä oikeinkirjoitusasiaa äidinkielen oppitunneilla olisi kuitenkaan viilattu yhdyssanoja useammin – alaluokilta lähtien? Yhdyssanoja on siis tosiaankin harjoiteltu, harjoiteltu ja harjoiteltu. Siksi joskus vähän ihmetyttääkin, miten usein törmää – ihan äidinkielisten suomenkielisten kirjoittamiin – mainoksiin, ilmoituksiin ja moniin muihin teksteihin, joissa on vaikkapa sellaisia viritelmiä kuin ”kesä loma toive” tai ”paikka lippu varaus”. Lue lisää.

Moneen junaan

Juna on monille mukavin matkantekoväline, erityisen hyvä niille, jotka haluavat taittaa matkaa lemmikkivaunussa. Sitä arvostavat myös ne huhtikuisen tuhkapilven jumiuttamat lentomatkustajat,  jotka mahtuivat mukaan Euroopan juniin, matkalle kotiin tai kotoa pois. Vuosikymmenten takainen matkustustapa tuli tutuksi myös niille työmatkalaisille, joille lentokone on itsestään selvä kulkuneuvo. Lue lisää.