Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kielikuulumisia 2/2013

26.3.2013

Tervehdys

Kielikuulumisia on Kielitoimiston tietoisku kielestä kiinnostuneille. Keskeinen kohderyhmä ovat yläkoululaiset, lukiolaiset ja ammattikoululaiset sekä heidän äidinkielen tai suomen kielen opettajansa. Tietoisku ilmestyy muutaman kerran koulun lukuvuoden aikana.

Mistä niitä sanoja oikein tulee?

Varmaankin pohdit silloin tällöin, mistä jokin sana on kotoisin, mikä on sen tausta. Sanojen alkuperää tai laajemmin alkuperän varsinaista tutkimusta kutsutaan etymologiaksi. Etymologi jää harvoin miettimään pelkkää kieltä: sanojen historiaa seuraamalla ja taustoja selvittämällä saa nimittäin usein tietoa myös siitä maailmasta, yhteiskunnasta ja ajasta, jossa sanoja on aikojen kuluessa käytetty. Pikakatsaus suomen kielen eri-ikäisiin sanastokerrostumiin olkoon siitä näytteenä. Lue lisää.

Mitä oppija saalistaa?

Eipä ole uutta oppiminenkaan, tyyli vain on muuttunut. Kun nykyajan oppija kalastelee tietoja sähköisestä verkosta, niin menneinä aikoina opittiin kokemalla pyydyksiä. Ikivanhan oppia-verbin alkuperäinen merkitys lienee näet ’käydä katsomassa, kokea (pyydyksiä)’. Lue lisää.

Rohmoiva-tunturi. Kuva: Kirsti Aapala.

Sallan itärajan takaa kohoaa oiva tunturi Rohmoiva. Kuva: Kirsti Aapala.


Kyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely 2017 / Kundundersökning 2017

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången