Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kielikuulumisia 1/2014

12.2.2014

Tervehdys

Kielikuulumisia on Kielitoimiston tietoisku kielestä kiinnostuneille. Keskeinen kohderyhmä ovat yläkoululaiset, lukiolaiset ja ammattikoululaiset sekä heidän äidinkielen tai suomen kielen opettajansa. Tietoisku ilmestyy muutaman kerran koulun lukuvuoden aikana.

Keskustelun piilosäännöt

Joskus kuulee sanottavan, että arkinen keskustelu olisi sekavaa puheenvirtaa, jossa on höysteenä niinkutteluja ja taukoja. Arkisessa vuorovaikutuksessa vallitsevat kuitenkin omat säännönmukaisuutensa, jotka edesauttavat sitä, että ihmiset ymmärtävät sanottua mahdollisimman hyvin. Lue lisää.

Voi ei, mitähän se sanoi!

Keskustelun osapuolet eivät aina kuule tai ymmärrä toisiaan. Miten sananvaihdon silloin käy? Keskustelu ei välttämättä tyrehdy, vaan puhujilla on keinoja, joiden avulla kuulemis- tai ymmärrysongelmat saadaan ratkaistua. Lue lisää.

puhekuplia

Keskustelunanalyytikkojen käyttämiä litterointimerkkejä, joilla merkitään taukoja, äänensävyjä ja sävelkulkuja. Esimerkiksi # tarkoittaa narisevaa ääntä ja £ hymyillen lausuttua jaksoa.


Kyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely 2017 / Kundundersökning 2017

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången