Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kielikuulumisia 1/2014

12.2.2014

Tervehdys

Kielikuulumisia on Kielitoimiston tietoisku kielestä kiinnostuneille. Keskeinen kohderyhmä ovat yläkoululaiset, lukiolaiset ja ammattikoululaiset sekä heidän äidinkielen tai suomen kielen opettajansa. Tietoisku ilmestyy muutaman kerran koulun lukuvuoden aikana.

Keskustelun piilosäännöt

Joskus kuulee sanottavan, että arkinen keskustelu olisi sekavaa puheenvirtaa, jossa on höysteenä niinkutteluja ja taukoja. Arkisessa vuorovaikutuksessa vallitsevat kuitenkin omat säännönmukaisuutensa, jotka edesauttavat sitä, että ihmiset ymmärtävät sanottua mahdollisimman hyvin. Lue lisää.

Voi ei, mitähän se sanoi!

Keskustelun osapuolet eivät aina kuule tai ymmärrä toisiaan. Miten sananvaihdon silloin käy? Keskustelu ei välttämättä tyrehdy, vaan puhujilla on keinoja, joiden avulla kuulemis- tai ymmärrysongelmat saadaan ratkaistua. Lue lisää.

puhekuplia

Keskustelunanalyytikkojen käyttämiä litterointimerkkejä, joilla merkitään taukoja, äänensävyjä ja sävelkulkuja. Esimerkiksi # tarkoittaa narisevaa ääntä ja £ hymyillen lausuttua jaksoa.