Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kielikuulumisia 1/2013

6.2.2013

Tervehdys

Kielikuulumisia on Kielitoimiston tietoisku kielestä kiinnostuneille. Keskeinen kohderyhmä ovat yläkoululaiset, lukiolaiset ja ammattikoululaiset sekä heidän äidinkielen tai suomen kielen opettajansa. – Kiitokset kyselyyn vastanneille! Saimme runsaasti hyviä aihe-ehdotuksia, joista yksi toteutuu jo nyt:

Puhut sä stadii? – Helsinkiläisnuorten kirjavaa puhetta

Kun Helsingissä asuvilta nuorilta kysyttiin, millaista kieltä heidän kotipaikkakunnallaan puhutaan, monet kuvasivat sitä ”aika normaaliksi” ja ”tavalliseksi”. Jotkut mainitsivat helsinkiläisten terävästä ässästä, jotkut luonnehtivat puhetta nopeaksi ja jotkut taas laiskaksi. Yleinen vastaus oli myös se, ettei puhe ole murretta vaan slangia. Muutama vastaaja totesi, että Helsingin seudulla puhutaan monella eri tavalla ja että puhe on kirjavaa. Lue lisää.

Kato meitsi täs vaan pussittaa palloi – meitsi ja meikä minän rinnalla

Nuorten sanasto on osin erilaista eri puolilla Suomea. Esimerkiksi sana meitsi on Helsingin seudulla suositumpi kuin muualla Suomessa. Muun muassa Oulussa meikä on meitsiä selvästi tavallisempi. Lue lisää.

Ratikka vai spora