Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kielikuulumisia 1/2011

Tervehdys

Kielikuulumisia on Kielitoimiston tietoisku kielestä kiinnostuneille. Keskeinen kohderyhmä ovat yläkoululaiset, lukiolaiset ja ammattikoululaiset sekä heidän äidinkielen tai suomen kielen opettajansa. Kerromme siitä, mitä kielelle kuuluu ja mitä kielessä tapahtuu. Tietoisku ilmestyy muutaman kerran koulun lukuvuoden aikana. Se sisältää pari erillistä juttua. Tässä tämänkertainen annoksemme:

Pikkumustaa reppuun

Jääkiekkokausi on parhaimmillaan. Vaikka lätkä ei kauheasti kiinnostaisikaan, voi lajista löytää aivan uuden puolen, kun seuraa siihen liittyvää värikästä kielikuvastoa, joka on yleensä ainakin jonkun mielestä jopa liian värikästä. Lue lisää.

Suoritetaan selostusta

”Selänne, Koivu, Selänne, Koivu. Kiekko laitaan, Koivu koukkaa, Selänne. Ja siinä! Se on MAAAAAAALI!”

Jääkiekko-ottelun suora selostus näyttää kirjoitettuna oudolta, vaikka se on kuultuna esitysyhteydessään mitä luonnollisinta kieltä. Suora urheilutapahtuman selostus ei usein kaipaakaan sidosteisia pronomineja eikä edes täydellisiä lauseita verbeineen. Kuvailu tarttuu vauhdikkaaseen hetkeen ja nostattaa tunteita. – Silti urheiluselostuksissa joskus myös piilotellaan toimijoita ja jopa hämärretään tapahtumien aikajärjestystä. Lue lisää.

maalissa


Kyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely / Kundundersökning 2018

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången