Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Pilkittääkö?

Erityisen syvään ja rauhalliseen uneen liittyy joitakin vakiintuneita vertauksia, joiden perusteet eivät aina ole itsestään selviä. Esimerkiksi sikeästi uinuva nukkuu jostain syystä kuin tukki. Naapurin pienokaisen pitäessä porullaan hereillä koko taloa saattaa ihmetellä, mistä kummasta vertaus nukkua kuin lapsi mahtaa olla peräisin.

Kevyttä unta tarkoittavan koiranunen merkitys sen sijaan tuntuu läpinäkyvältä: kunnon vahtikoira herää pienimpäänkin risahdukseen. Tällaista torkkuvaa, säpsähtelevää nukkumista nimitetään myös pilkkimiseksi.

Jokaista on varmasti joskus kehotettu vetämään peitto korviin tai painamaan pää tyynyyn. Nukkumaan menemiseen liittyvät toimet saavat siis nukahtamisen merkityksen; esimerkiksi television katselu pää tyynyllä ja peitto korville vedettynä tuskin riittää kehottajalle. Pehkuihin painutaan nimenomaan nukkumaan.

Nukahtamista kuvataan usein myös sammumiseksi: sammui kuin saunalyhty. Toivottavasti alkoholilla ei ollut osuutta!

RIINA KLEMETTINEN

Kielikuulumisten 1/2010 etusivulle


Kyselyyn
Till undersökningen

Asiakaskysely / Kundundersökning 2018

Ehtisitkö vastata Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) asiakastyytyväisyyskyselyyn? Vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin.

Toki, vie minut kyselyyn Kiitos, vastaan myöhemmin Ei kiitos, en vastaa tällä kertaa

Delta gärna i Språkinstitutets kundundersökning! Frågorna tar några minuter att besvara.

Ja tack, jag deltar gärna Tack, jag deltar senare Nej tack, jag deltar inte den här gången