Asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista kielikysymyksistä. Laaja blogi- ja kolumniarkisto, kysymyksiä ja vastauksia -osio, teemakoosteita.

Kotimaisten kielten keskuksen kirjasto valitsee kuukausittain kokoelmistaan kuukauden kirjan.

#Kotuksenkirjastorss Kuukauden kirja

18.8.2017 12.26

Syrjästä tarkkaili maailman menoa

Kuukauden kirja elokuussa 2017: Jämsän murretta.

Kotimaisten kielten keskuksen valitsema kuukauden kirja elokuussa 2017 on Jämsän murretta. Kirjan tekijä on Eeva Yli-Luukko. Kirja ilmestyi 1980.

Jämsän murretta on osa laajaa Suomen kielen näytteitä -sarjaa (SKN). Kotus julkaisi sarjaa 1978–2000. Yhteensä ilmestyi 50 kirjaa. Jokaisessa on litteroituna noin kaksi tuntia murretta. Jämsän murretta on sarjan kahdeksas osa.

Sarjaan valitut pitäjät edustavat kattavasti eri murrealueita. Aineistona ovat olleet pääasiassa Suomen kielen nauhoitearkiston äänitteet. Ääniaineistoa eli murrenäytteitä pääsee kuuntelemaan Kotuksen sivuilta.

Jämsän murretta -kirjan kansi. 1980. Julkaisija: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus.

Tietoa murteista ja puhujista

Jämsän murretta -kirja, kuten muutkin Suomen kielen näytteitä -sarjan kirjat, sisältää litteroitujen murrenäytteiden lisäksi kuvauksia murrepiirteistä ja kielenoppaista eli ihmisistä, joiden kielenkäyttöä on nauhoitettu. Kirjan lopussa on kattava sanahakemisto.

Näin Eeva Yli-Luukko kirjoittaa Jämsän murteesta:

Jämsän murre luetaan savolaismurteiden Päijät-Hämeen ryhmään. Päijänteen ympäristön asutuspohja on hämäläistä, mutta savolainen muuttoliike mullisti aikoinaan perusteellisesti murteen. Etenkin äänneasu savolaistui, hämäläinen kansanomainen sanasto piti paremmin pintansa.

Näin hän kuvaa Kalle Kalliorantaa, murteen puhujaa:

Kalle Kallioranta oli luonteeltaan rauhallinen ahertaja, joka syrjästä tarkkaili maailman menoa, usein hiljaisen huumorin läpi. Hän puhui hyvää vanhakantaista Etelä-Jämsän murretta verkkaisesti, sanottavansa miettien. Hän venytteli joskus sanojen ensitavuja. Nauhoitin hänen kerrontaansa syksyllä 1966 yhteensä 3 t 10 min.

Kirjassa on näyte myös Iina Siltalalta, toiselta murteen puhujalta. Siltalaa on haastatellut Terho Itkonen 1962. Siltalaa kuvataan kirjassa tähän tapaan:

Iina Siltala oli työteliäs ja luonteeltaan valoista. Hän lauloi hyvin. Hänen puheäänensäkin oli musikaalinen ja täyteläinen. Puheen intonaatio korostui voimakkaasti, kun hän innostui ”pauhoamaan”. Hänen artikulaationsa oli erittäin selvää ja huolellista.

Puhetta tuluksista ja tupakoista

Kirjan murrenäytteissä käsitellään mitä moninaisempia asioita. Kalle Kalliorannan kanssa puheena ovat muun muassa nälkävuodet, kaskenpoltto, palvisaunat, kalastusvälineet ja viinanpoltto. Tässä on kyse tuluksista ja tupakoista:

Tupakasta ja tuluksista Jämsän murretta -kirjassa

Iina Siltalan kanssa puheeksi tulevat muun muassa pupun syöttäminen lapsille, lasten sairastelu, vanhan ajan parannuskonstit, tietäjät, karjanhoito ja leipominen. Tässä on puhe pirtin pesemisestä:

Pirtin pesemisestä Jämsän murretta -kirjassa

Suomen kielen näytteitä -sarja (esittelysivu)
Suomen kielen näytteitä (julkaisutiedot)
Jämsän murretta
Kalle Kalliorannan puhetta (äänitiedosto)
Iina Siltalan puhetta (äänitiedosto)
Suomen kielen näytteitä -murrekorpus julkaistiin LAT-alustalla vapaaseen käyttöön (Kielipankki, uutinen 8.7.2014)


Toimittaja: Vesa Heikkinen


Palaa otsikoihin